Zisk ropných firem Exxon a Chevron kvůli levné ropě prudce klesl

30.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Houston (USA) 30. října (ČTK) - Zisk amerických ropných firem Exxon Mobil a Chevron ve třetím čtvrtletí kvůli nízkým cenám ropy prudce klesl. Zisk Exxon Mobil se snížil o 47 procent na 4,24 miliardy USD (104,4 miliardy Kč), díky lepším maržím rafinérii však překonal očekávání. Zisk Chevronu klesl o 64 procent na 2,04 miliardy USD (50,2 miliardy Kč), oznámily dnes společnosti.

Zisk na akcii firmy Exxon Mobil, která je největší ropnou firmou na světě obchodovanou na burze, činil 1,01 dolaru a výrazně tak překonal odhady analytiků dotazovaných agenturou Thomson Reuters, kteří v průměru čekali snížení zisku až na 89 centů na akcii. Příjmy klesly o 37,4 procenta na 67,34 miliardy USD, což bylo rovněž více, než čekali analytici. Těžba ropy a plynu se však zvýšila o 2,3 procenta na 3,9 milionu ropného ekvivalentu denně.

Zisk divize průzkumu a těžby ropy firmy Exxon Mobil se snížil o 78 procent na 1,4 miliardy USD. Mohou za to přetrvávající nízké ceny ropy a plynu. Zisk divize zpracování ropy a prodeje se naopak zdvojnásobil na dvě miliardy USD díky vyšším maržím rafinériím.

Také Chevronu se podařilo překonat očekávání analytiků díky rafinérským aktivitám. Zisk na akcii činil 1,09 dolaru, zatímco analytici čekali pouze 76 centů. Příjmy se snížily o 35,5 procenta na 33 miliard USD. Těžba klesla o jedno procento na 2,5 milionu barelů ropného ekvivalentu denně.

Na Exxon Mobil i Chevron mají vážný dopad nízké ceny ropy a obavy ze zpomalení růstu v Číně. Ceny ropy se proti srovnatelnému období loni snížily o více než 50 procent. Akcie obou firem za posledních 12 měsíců prudce klesly. Exxon ztratil téměř 14 procent a Chevron 23 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK