Britská RBS je za čtvrtletí v provozní ztrátě 134 milionů liber

30.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 30. října (ČTK) - Britská bankovní skupina Royal Bank of Scotland Group (RBS) se ve třetím čtvrtletí propadla do provozní ztráty 134 milionů liber (pět miliard Kč). Klesl jí příjem a měla vyšší náklady na restrukturalizaci, které se podle jejího dnešního sdělení mohou do budoucna ještě výrazně zvýšit. Banku musela za finanční krize miliardami liber z peněz daňových poplatníků zachraňovat vláda, která v ní teď drží podíl zhruba 73 procent.

Celkový příjem klesl o 16 procent na 3,05 miliardy liber, především kvůli útlumu bankovních služeb pro firmy a instituce. Náklady na restrukturalizaci se zvýšily na 847 milionů liber ze 167 milionů liber před rokem.

\"RBS stále napravuje škody po minulých pochybeních,\" uvedl podle agentury AP Richard Hunter ze společnosti Hargreaves Lansdown Stockbrokers. Nynější restrukturalizace je podle něj složitá, drahá a zdlouhavá.

Čistý zisk banky nicméně ve čtvrtletí o více než šest procent vzrostl a dostal se na 952 milionů liber (35,8 miliardy Kč). K lepšímu výsledku pomohl prodej podílu v její americké bance Citizens.

Náklady na právní spory a minulá pochybení se ve třetím kvartálu snížily na 129 milionů liber ze 780 milionů liber před rokem. Banka ale upozornila, že v budoucnu by se tyto náklady mohly opět zvýšit, a to více, než se čekalo. To by mohlo zkomplikovat i prodej další části akcií, které drží vláda.

RBS byla před finanční krizí nějaký čas jednou z největších bank světa. Po krizi a sanaci ale musela podstatně omezit svůj záběr a snížit objem aktiv a počet zaměstnanců zhruba na polovinu. Banka se nyní více zaměřuje na drobné bankovnictví v Británii.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK