Japonský jen v reakci na krok centrální banky zpevňuje

30.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 30. října (ČTK) - Japonský jen dnes na devizových trzích zpevňuje, podpořilo jej zejména rozhodnutí japonské centrální banky ponechat měnovou politiku beze změny. Vývoj kurzu dolaru naopak nepříznivě ovlivnily údaje o výdajích amerických spotřebitelů, které vzrostly nejméně za posledních osm měsíců. Za celý říjen však americký dolar přidává zhruba 0,4 procenta.

Dolarový index, který měří výkon dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, před 16:00 SEČ vykazoval pokles o 0,6 procenta na 96,743 bodu. Za celý měsíc ale přidává 0,4 procenta, a roste tak druhý měsíc v řadě. Dolar k jenu po oznámení nechat měnovou politiku v Japonsku beze změn klesl až na 120,29 JPY. Později se ale vydal vzhůru a naposledy se pohyboval kolem 120,48 JPY se ztrátou 0,6 procenta.

Cílem japonské centrální banky je dosáhnout míry inflace na úrovni dvou procent a guvernér Haruhiko Kuroda dnes prohlásil, že tento cíl je stále rozumný. Až zmizí vliv nízkých cen ropy, inflace podle něj opět zrychlí. Banka je také přesvědčena, že relativně příznivá situace na japonském trhu práce povede ke zvýšení mezd a růstu spotřeby.

Euro k dolaru dnes prolomilo hranici 1,10 USD a dostalo se až na 1,1072 USD za dolar. Naposledy se jednotná evropská měna k dolaru pohybovala na úrovni 1,1053 USD se ziskem 0,7 procenta. Jednotné evropské měně dál pomáhají mimo jiné čtvrteční údaje o inflaci v Německu, která se v říjnu vrátila do kladného pásma.

Americké ministerstvo obchodu dnes oznámilo, že spotřebitelské výdaje v USA v září stouply o 0,1 procenta po srpnovém nárůstu o 0,4 procenta. Zaznamenaly tak nejmenší růst za osm měsíců.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK