Ceny ropy se mírně zvyšují, trh čeká na večerní statistiku

30.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 30. října (ČTK) - Ceny ropy se dnes pohybují v úzkém rozpětí, odpoledne ale začaly vykazovat mírný růst. Investoři čekají na klíčové údaje o počtu vrtných zařízení v USA, které budou zveřejněny večer a které by měly naznačit další vývoj těžby v Severní Americe. Na ceny ropy mají neustále vliv zejména obavy z nadměrné nabídky, přestože poptávka po ropě v USA je v současné době nezvykle silná.

Cena severomořské ropy Brent kolem 16:50 SEČ přidávala 1,1 procenta a pohybovala se kolem 49,35 USD za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu přidávala 0,3 procenta na 46,15 USD.

Za celý týden ceny vykazují růst zejména díky vysokému středečnímu zisku. Ten způsobila zpráva o vývoji zásob v USA, která ukázala, že zásoby benzinu a nafty klesly, zatímco zásoby ropy se zvýšily méně, než se čekalo.

Údaje o počtu vrtných souprav, které zveřejňuje společnost Baker Hughes, jsou jedním z několika indikátorů, které obchodníci sledují a snaží se z nich určit, zda těžba ropy bude v příštích měsících klesat, nebo růst. Minulý týden energetické firmy snížily počet plošin již osmý týden za sebou, avšak jejich pokles zpomalil na pouze jednu.

Podporu trhu poskytl průzkum agentury Reuters, který ukázal, že těžba ropného kartelu OPEC se v říjnu kvůli poklesu těžby v Saúdské Arábii a v Iráku snížila. K růstu cen přispívá i zpráva, že čínská vláda zdvojnásobila kvóty na dovoz ropy v příštím roce.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent prosinec 49,35 48,80 New York - Nymex WTI prosinec 46,15 46,06

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK