Akcie na pražské burze v týdnu klesly o 0,3 procenta na 983 bodů

30.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. října (ČTK) - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu oslabily, index PX proti minulému pátku klesl o 0,3 procenta na 983,1 bodu. Nejvíce posílily akcie výrobce cigaret Philip Morris, nejvýrazněji zlevnily cenné papíry Komerční banky. Vyplývá to z výsledků burzy. V předchozím týdnu akcie vzrostly o 1,6 procenta.

\"Hlavními událostmi týdne bylo zasedání americké centrální banky Fed a výsledková sezona. Fed byl pro trh překvapivě \'jestřábí\', když připustil možnost prosincového zvyšování sazeb. Zároveň ze svého komentáře vypustil text o negativním vlivu globálního ekonomického zpomalení na ekonomiku USA. Trh očekával spíše potvrzení zářijového holubičího vyznění. Výsledková sezona je rovněž jako na houpačce,\" uvedl analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Nejvíce klesající akcií uplynulého zkráceného týdne byla Komerční banka, která ztratila 1,7 procenta na 5100 Kč. U akcie je patrný silný zahraniční prodejce. Nicméně úrovně pod hladinou 5100 Kč se prozatím zdají být rezistentní. Není zřejmé, zda jde o spekulaci na výsledky, či je to jen realizace zisků.

Naopak nejvíce rostoucí akcií týdne byl Philip Morris ČR, který přidal 2,8 procenta na 11.741 Kč. V uplynulém týdnu se u společnosti neobjevila žádná relevantní tržní informace. Investoři možná až nyní pozitivně reagovali na pravděpodobné odsunutí platnosti zákona o zákazu kouření v restauracích.

Příští týden se investoři zaměří na makroekonomická data a na výsledkovou sezonu. Větší zaměření na makrodata bude z důvodu minulého zasedání banky Fed, která svou rétorikou vnáší větší závislost trhu na jednotlivé ukazatele. \"Pro příští týden očekáváme mírně zvýšenou rozkolísanost v návaznosti na jednotlivá makrodata bez výraznějšího trendu,\" odhadl analytik.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK