Akcie v USA klesají, říjen ale může být nejlepší za čtyři roky

30.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 30. října (ČTK) - Akcie ve Spojených státech dnes mírně oslabují, trh reaguje hlavně na slabší údaje o růstu spotřebitelských výdajů. Celý říjen by však pro akciové trhy mohl být nejlepším měsícem za poslední čtyři roky.

V poledne místního času (17:00 SEČ) Dow Jonesův index odepisoval 0,1 procenta na zhruba 17.739 bodů. Širší index Standard & Poor\'s 500 vykazoval pokles také o 0,1 procenta a byl na 2087 bodech. Index technologického trhu Nasdaq Composite odevzdával rovněž 0,1 procenta na zhruba 5070 bodů.

Americké ministerstvo obchodu dnes oznámilo, že spotřebitelské výdaje v USA v září stouply o 0,1 procenta po nárůstu o 0,4 procenta v předešlém měsíci. Představuje to nejmenší nárůst za osm měsíců. Data naznačují útlum domácí poptávky a mohla by sloužit jako argument proti tomu, aby americká centrální banka (Fed) ještě v tomto roce zvýšila úrokové sazby.

Právě zářijové rozhodnutí Fedu ponechat sazby beze změn na současných rekordních minimech pomáhalo v říjnu americkým akciím k růstu. Všechny tři hlavní akciové indexy připisují za celý měsíc zhruba devět procent, což by pro ně byl nejlepší měsíční vzestup za poslední čtyři roky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK