Akcie v USA v říjnu zpevnily nejvíce za čtyři roky

30.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 30. října (ČTK) - Akciové trhy ve Spojených státech zaznamenaly za říjen nejvýraznější vzestup za poslední čtyři roky. Všechny tři hlavní indexy zpevnily o více než osm procent. Poslední obchodní den října byl však pro akcie ztrátový a investoři vyhodnocovali nejednoznačné kvartální výsledky některých firem. Dolar dnes na devizových trzích oslabil, za celý měsíc ale o 0,6 procenta zpevnil.

Dow Jonesův index dnes odepsal 0,52 procenta na 17.663,54 bodu. Širší index S&P 500 ztratil 0,48 procenta a uzavřel na 2079,36 bodu, zatímco index technologického trhu Nasdaq Composite klesl o 0,40 procenta a končil na 5053,75 bodu.

Dow Jonesův index za celý měsíc přidal 8,5 procenta. Index S&P 500 zpevnil o 8,3 procenta a index Nasdaq vzrostl o 9,4 procenta. Solidní výkon zažily v říjnu také evropské akcie, pro které to byl nejlepší měsíc za posledních šest let.

Důvěra na trzích v USA se odrazila ve vývoji indexu volatility, který sestavuje burza CBOE v Chicagu a jemuž se často říká indikátor strachu. Za celý říjen klesl tento ukazatel o 38,5 procenta, což je podle agentury Reuters vůbec největší měsíční propad v historii.

Dnešní obchodování ovlivnily výsledky některých významných firem. Akcie výrobce léčiv AbbVie zpevnily o 10,1 procenta poté, co firma zveřejnila nečekaně lepší čtvrtletní výsledky, než čekali analytici. Vzhůru po zveřejnění lepších výsledků zamířily také akcie těžebních koncernů Exxon Mobil a Chevron. Akcie řetězce lékáren CVS Health naproti tomu klesly a počáteční zisky odevzdaly také akcie finančních společností.

Investoři budou před prosincovým zasedáním měnového výboru americké centrální banky (Fed) hledat v příštích týdnech ve statistikách podrobnější známky o kondici americké ekonomiky. Už příští pátek je čeká zpráva o nezaměstnanosti v USA. Fed ve středu nechal základní úrokovou sazbu opět beze změny na rekordním minimu, na níž je od finanční krize před sedmi lety. Naznačil ale, že zvýšení základních úroků je do konce roku stále možné.

Americký dolar dnes na devizových trzích klesal, ke koši šesti hlavních světových měn odepsal 0,3 procent na 96,995 bodu. Za celý říjen ale o 0,6 procenta zpevnil a zaznamenal druhý měsíční nárůst v řadě. Dolar k japonskému jenu dnes zpevnil o 0,4 procenta na 120,66 JPY, patrně v reakci na to, že japonská centrální banka nechala svoji uvolněnou měnovou politiku beze změn. Euro k dolaru zpevnilo o 0,2 procenta na 1,0993 USD, měnu podpořilo nečekané zlepšení ekonomické důvěry v eurozóně a čtvrteční údaje o německé inflaci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK