Jednání Lufthansy s palubním personálem zkrachovala, hrozí stávka

01.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 1. listopadu (ČTK) - Jednání mezi největší německou leteckou společností Lufthansa a odbory palubního personálu o mzdách a pracovních podmínkách do dnešního stanoveného termínu zkrachovala. Oznámil to v sobotu večer odborový svaz UFO, který zastupuje 19.000 stevardů a letušek Lufthansy. Přepravci tak hrozí další stávky.

UFO dal Lufthanse termín do 1. listopadu, aby v jednáních o mzdách, zaměstnavatelských příspěvcích k důchodům a podmínkách práce předložila lepší nabídku. Šéf svazu Nicoley Baublies agentuře Reuters řekl, že vedení firmy odmítlo potvrdit dohodu, kterou předtím údajně ústně přislíbilo.

\"Stávky jsou jednou z možností,\" řekl Baublies. Dodal, že odbory oznámí své kroky v pondělí. Firma prohlášení odborů zatím nekomentovala.

Lufthansa usiluje o snížení nákladů a změny v důchodovém systému, aby dokázala lépe konkurovat nízkonákladovým dopravcům a blízkovýchodním leteckým společnostem. Odbory se ale brání tomu, aby se kvůli snaze o úspory zastavil růst mezd a omezil se důchodový program, který společnost svým zaměstnancům poskytuje.

Za poslední rok a půl zasáhlo provoz Lufthansy 13 stávek odborového svazu pilotů Vereinigung Cockpit. Kvůli nim se musely rušit i spoje mezi Prahou a Německem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK