Asociace exportérů: Devalvace vývozcům přinesla 400 miliard Kč

01.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mladé Buky (Trutnovsko) 1. listopadu (ČTK) - Devalvace koruny vyvolaná před dvěma lety měnovými intervencemi České národní banky (ČNB) podle Asociace exportérů zatím přinesla českým vývozcům v tržbách, zisku a přidané hodnotě přibližně 400 miliard korun. Firmy díky oslabení koruny získaly více zakázek a mohly přijmout nové zaměstnance, investovat a posílit konkurenceschopnost. Bilanci zahraničního obchodu České republiky pak devalvace za necelé dva roky vylepšila o 30 až 35 miliard korun. ČTK to řekl místopředseda Asociace exportérů Otto Daněk.

 

Na oslabené koruně podle něj vedle exportérů vydělal i stát. \"Skoro o 25.000 (lidí) díky tomu klesla nezaměstnanost. Na daních, sociálním a zdravotním pojištění státní kasa získala za loňský rok navíc kolem devíti miliard korun, protože klesla nezaměstnanost, klesly mandatorní výdaje státu a vzrostly daňové příjmy,\" uvedl Daněk.

Zásadním přínosem pro vývozce i dovozce podle Daňka bylo to, že volatilita, tedy rozsah kolísání kurzu koruny vůči euru, loni klesla na průměrných 2,5 procenta, zatímco v minulých letech byla na úrovni osmi až devíti procent a výjimkou nebyly roky s kolísáním kurzu 16 až 17 procent. \"To je přínos pro všechny, dá se přesně plánovat. Víme, jaké peníze za euro dostaneme,\" řekl Daněk.

ČNB slibuje intervence držet nejméně do poloviny příštího roku. Exportéři předpokládají, že po opuštění intervenčního režimu začne koruna posilovat. Věří přitom, že ČNB bude při opuštění intervencí konat tak, aby nenastal švýcarský scénář ze začátku letošního roku. Tehdy švýcarská centrální banka náhle přestala bránit posilování franku a ten prudce posílil až o 30 procent. Posilování koruny ročně o 2,5 až tři procenta by podle Daňka měla každá zdravá firma umět zvládnout.

Sám Daněk je předsedou představenstva výrazně exportně orientované elektrotechnické společnosti ATAS elektromotory Náchod. Podnik, jenž 80 procent produkce vyváží, se již na ukončení intervencí připravuje a na ochranu před posilování koruny přijímá řadu opatření. Hlavně by však firmě na trhu měly pomoci obstát investice. \"Kupujeme novou modernější technologii, která bude vyrábět více a za levněji a s vyšší kvalitou,\" řekl Daněk.

Loni Atasu oslabená koruna přinesla v tržbách 19 milionů korun a v zisku 14 milionů korun. Letos by měl být vliv devalvace v meziročním porovnání prakticky nulový, v porovnání s rokem 2013 stejný jako loni. Tržby firmy by měly letos vzrůst asi o deset milionů korun na úroveň 435 milionů korun. Podnik letos zvedl počet zaměstnanců asi o 35 na přibližně 770 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK