Ťok: Vláda se bude převodem nádraží na SŽDC zabývat do 14 dnů

01.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. listopadu (ČTK) - Převodem nádraží z Českých drah na Správu železniční dopravní cesty (SŽDC) by se měla zabývat vláda do 14 dnů. V pořadu Otázky Václava Moravce to dnes řekl ministr dopravy Dan Ťok (za ANO). Původní termín byl do konce října, ale pokračovalo ještě připomínkové řízení. Odbory podle předsedy Odborového sdružení železničářů Jaroslava Pejši převod v dozorčí radě nepodpoří.

Diskuse o převedení nemovitostí na správce kolejí trvají už několik let. Největším přelomem z poslední doby je vyjádření Evropské komise, která v červnu stanovila limit zhruba tří miliard korun jako částku, za kterou nebude prodej nádraží státní SŽDC považovat za nedovolenou státní podporu. Aktualizovaný odhad tržní ceny od společnosti PwC pro dráhy uvádí sumu 3,24 miliardy korun. To je podle odborů málo.

\"Já se do nového posudku nechci pouštět. Pokud to bude nutné, tak ho uděláme,\" uvedl Ťok s tím, že se rovněž znovu nechce obracet na Evropskou komisi, což by převod odsunulo o další dva roky.

Pokud se dozorčí rada nebo představenstvo ČD postaví proti převodu, bude s nimi Ťok dál jednat. Pokud jednání selžou, bude Ťok uvažovat o personálních změnách v dozorčí radě. Podle něj k převodu nádraží nemusí dojít od začátku příštího roku, ale během následujících měsíců.

SŽDC má od Českých drah získat 1600 objektů, z nichž zhruba 1000 je nádražních budov. V utěšeném stavu je necelá polovina z nich, zbytek si vyžádá rozsáhlejší rekonstrukci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK