Palubní personál Lufthansy bude stávkovat, zatím se neví kdy

02.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 2. listopadu (zpravodaj ČTK) - Palubní personál největších německých aerolinek Lufthansa bude \"v nejbližších dnech\" stávkovat. Na tiskové konferenci to dnes řekl předseda odborového svazu UFO Nicoley Baublies, termín stávky ale neupřesnil. Ohlášení stávky následuje poté, co odbory o víkendu oznámily krach rozhovorů s vedením Lufthansy o mzdách a o pracovních podmínkách.

Odbory podle Baubliese chtějí termín stávky upřesnit až krátce před jejím začátkem, aby aerolinky nemohly protestní akci napadnout u soudu a znemožnit její konání. Svaz UFO vyzval své členy, aby byli připraveni vstoupit do stávky v kterémkoli okamžiku.

Baublies zároveň dal najevo, že Lufthansa ještě může stávku odvrátit, pokud přijme návrh odborů na urovnání sporu. Svaz UFO vyžaduje mimo jiné vyplacení jednorázové prémie k platu ve výši 2000 eur (54.200 Kč) všem stevardům a letuškám Lufthansy. Kromě toho žádá zachování stávajícího programu penzijního zabezpečení, který chce Lufthansa omezit.

Svaz UFO zastupuje 19.000 stevardů a letušek. Naposledy uspořádal stávku v roce 2012, tehdy se podařilo spor s vedením aerolinek ukončit, když Lufthansa přistoupila na požadavky odborů v oblasti penzijního zabezpečení.

Za poslední rok a půl se Lufthansa potýká především se stávkami pilotů. Odborový svaz Vereinigung Cockpit jich uspořádal 13, protestní akce způsobily aerolinkám škody v řádu stovek milionů eur. Zrušeny musely být stovky letů, zasaženo bylo i spojení mezi Prahou a Německem.

Protesty zaměstnanců Lufthansy v posledním roce zesiluje snaha vedení aerolinek o snížení nákladů. Lufthansa se obává, že při zachování současných nákladů nedokáže v budoucnu konkurovat nízkonákladovým dopravcům a blízkovýchodním leteckým společnostem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK