Turecké finanční trhy reagovaly na výsledek voleb prudkým růstem

02.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ankara/Istanbul 2. listopadu (ČTK) - Turecké akcie po vítězství proislámské vládní strany AKP v nedělních parlamentních volbách prudce posílily a vzhůru zamířila i turecká lira. Hlavní akciový index vzrostl o téměř šest procent a dostal se nejvýše od července. Zároveň zaznamenal nejprudší denní nárůst za poslední dva roky.

AKP v předčasných volbách získala v parlamentu zpět absolutní většinu a může sestavit vládu sama. Výsledek zmírňuje nejistotu, která na tureckých finančních trzích panuje od červnových voleb, kdy AKP parlamentní většinu ztratila.

\"Trhy se soustředí na jedinou věc, a tou je stabilita. Z pohledu trhů je to pozitivní (výsledek voleb),\" uvedl analytik Nicholas Spiro ze společnosti Spiro Sovereign Strategy.

Turecká lira odpoledne vykazovala k dolaru nárůst o téměř čtyři procenta. Lira se letos dostala pod značný tlak kvůli politickým problémům i slábnoucí ekonomice.

\"(Výsledek voleb) zmírnil obavy ohledně další politické nejistoty, teprve se však uvidí, zda se tato strana (AKP) pokusí obnovit důvěryhodnost své hospodářské politiky,\" uvedl analytik William Jackson ze společnosti Capital Economics.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK