Akcie v USA po nejnovější statistice zpevňují

02.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 2. listopadu (ČTK) - Akcie ve Spojených státech zahájily týden růstem. Přispěly k němu údaje o aktivitě ve zpracovatelském sektoru nejen v USA, ale i v dalších zemích. Nejlépe si v první části obchodování přitom vedly akcie firem z odvětví zdravotní péče.

V poledne newyorského času (18:00 SEČ) Dow Jonesův index přidával 0,5 procenta na 17.754 bodů. Širší index Standard & Poor\'s 500 vykazoval růst o 0,7 procenta na 2093 bodů, zatímco index technologického trhu Nasdaq měl k dobru 0,9 procenta a nacházel se na 5100 bodech.

\"Globální ekonomika je na cestě k růstu,\" řekl agentuře Reuters analytik banky J.P. Morgan Private Bank Ed Hyland. Obavy z recese, zvláště na rozvíjejících se trzích, se podle něj vytrácejí.

Většina údajů ze zpracovatelského průmyslu potvrdila stabilizaci sektoru. Aktivita ve zpracovatelském sektoru USA v říjnu zpomalila, stále se však drží nad hodnotou 50 bodů, která odděluje růst od poklesu. Zpráva z Číny pak ukázala, že tovární aktivita se v říjnu nečekaně snížila, podle soukromého výzkumu však tempo poklesu zpomalilo. Aktivita ve zpracovatelském sektoru eurozóny podle agentury Markit minulý měsíc mírně rostla.

Dopoledne v USA vykazovalo růst osm z deseti hlavních sektorů z indexu S&P. Nejlépe si vedl zdravotnický sektor v čele se společností Pfizer. Akcie společnosti Visa nicméně téměř tři procenta odepisovaly po zprávě, že firma koupí karetní podnik Visa Europe. Vliv měly i čtvrtletní výsledky hospodaření.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK