Ceny ropy kvůli obavám ze slabší poptávky v Číně klesají

02.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 2. listopadu (ČTK) - Světové ceny ropy dnes odepisují více než jedno procento, slabé údaje o aktivitě čínského průmyslu totiž posílily obavy ohledně tamní poptávky. K poklesu cen ale přispěla i zpráva o říjnovém růstu těžby ropy v Rusku.

Cena severomořské ropy Brent krátce před 18:00 SEČ vykazovala pokles o 1,5 procenta a sestoupila na zhruba 48,80 USD za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ve stejnou dobu ztrácela 1,2 procenta a pohybovala se těsně nad 46 dolary za barel.

Výsledky průzkumů mezi nákupními manažery ukázaly, že aktivita čínského zpracovatelského průmyslu v říjnu pokračovala v poklesu. To signalizuje přetrvávající slabost čínské ekonomiky. Čína je přitom největším spotřebitelem energie na světě.

Ruské ministerstvo energetiky dnes oznámilo, že těžba ropy v Rusku se v říjnu zvýšila o 0,4 procenta na nové postsovětské maximum 10,78 milionu barelů denně. Rusko je největším těžařem ropy na světě, zpráva o růstu tamní produkce tak posílila obavy z převisu nabídky nad poptávkou.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent prosinec 48,80 49,57 New York - Nymex WTI prosinec 46,05 46,59

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK