Euro díky statistice a komentářům činitelů ECB zpevňuje

02.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 2. listopadu (ČTK) - Euro dnes na devizovém trhu mírně posiluje. Jednotnou evropskou měnu podpořily zejména komentáře některých představitelů Evropské centrální banky (ECB) a také nejnovější statistika z eurozóny.

Kolem 18:15 SEČ euro vůči dolaru přidávalo 0,1 procenta na 1,1020 USD, k japonskému jenu pak vykazovalo růst o 0,2 procenta na 133,07 JPY. Dolar vůči jenu si připisoval 0,1 procenta na 120,76 JPY, ke koši šesti hlavních světových měn pak 0,24 procenta ztrácel a byl na 96,719 bodu.

Šéf rakouské centrální banky Ewald Nowotny dnes uvedl, že je správné, že ECB uvažuje o zvýšení nákupu dluhopisů, aby podpořila inflaci. ECB by ale prý měla pečlivě tento krok zvážit. Dodal, že o tomto kroku se zatím pouze jednalo, nikoliv rozhodlo, a on sám je pro obezřetnější politiku.

Komentář šéfa rakouské centrální banky přišel po víkendovém rozhovoru prezidenta ECB Maria Draghiho, který analytici považují za méně umírněný než komentář po zasedání měnového výboru ECB minulý týden.

Americký dolar minulý týden zpevnil v očekávání, že ECB podpoří měnovou stimulaci, zatímco americká centrální banka (Fed) by měla už brzy, možná v prosinci, zvýšit úrokové sazby.

Euro také podpořila nejnovější statistika z eurozóny. Aktivita ve zpracovatelském sektoru eurozóny se podle agentury Markit v říjnu mírně zvýšila.

Dolar ale téměř neovlivnila zpráva o aktivitě ve zpracovatelském sektoru v USA. Ta již čtvrtý měsíc za sebou zpomalila, byla však v souladu s očekáváním většiny analytiků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK