Akcie v USA stouply, vzhůru je táhla energetika a zdravotní péče

02.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 2. listopadu (ČTK) - Akciové trhy ve Spojených státech zahájily nový týden růstem a tři jejich hlavní indexy v závěru dnešního obchodování výrazněji zpevnily. Trh táhly vzhůru akcie v energetice a v odvětví zdravotní péče. Euro dnes na devizovém trhu zpevnilo vůči americkému dolaru.

Dow Jonesův index dnes zpevnil o 0,93 procenta na 17.828,69 bodu. Širší index S&P 500 přidal 1,19 procenta na 2104,04 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite si připsal 1,45 procenta na 5127,15 bodu. Užší index Nasdaq 100, který zahrnuje stovku největších domácích a zahraničních nefinančních firem obchodovaných na burze Nasdaq, zakončil obchodování na nejvyšší úrovni od března 2000 a scházel mu necelý jeden bod k rekordní nejvyšší závěrečné hodnotě.

Většina údajů ze zpracovatelského průmyslu potvrdila stabilizaci sektoru. Dnešní údaje z USA ukázaly, že aktivita v tamním zpracovatelském sektoru v říjnu zpomalila, stále se však drží nad hodnotou 50 bodů, která odděluje růst od poklesu. Průmyslová aktivita v Německu překonala očekávání analytiků. Aktivita ve zpracovatelském sektoru eurozóny podle agentury Markit minulý měsíc celkově mírně rostla.

Akcie těžební společnosti Chevron dnes stouply o 4,5 procenta, což byl největší přírůstek mezi tituly zařazenými do indexu Dow Jones. Firma podobně jako její soupeř Exxon v pátek oznámila nečekaně dobré čtvrtletí výsledky. Akcie Exxonu dnes přidaly více než tři procenta.

Oborový index S&P pro odvětví zdravotní péče vzrostl o dvě procenta. Akcie vydavatele platebních karet Visa ale klesly o tři procenta po oznámení, že firma koupí svou bývalou dceřinou společnost Visa Europe.

Euro dnes na devizovém trhu posílilo. Podpořily jej zejména komentáře šéfa Evropské centrální banky (ECB) Maria Draghiho a člena její Rady guvernérů Ewalda Nowotného. V rozhovorech pro různé deníky tito činitelé uvedli, že případné rozšíření programu nákupů dluhopisů prováděných ECB a další snížení depozitní sazby není danou věcí. Euro k dolaru před koncem newyorského obchodování přidávalo 0,5 procenta na 1,1019 USD. Dolar k jenu vykazoval nárůst o 0,1 procenta na 120,72 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK