CETA: Češi ročně zatají ekonomické transakce za 614 miliard Kč

03.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. listopadu (ČTK) - Češi ročně před veřejnými institucemi skryjí ekonomické transakce až za 614 miliard korun. Významný podíl stínových aktivit se týká malých hotovostních plateb, které domácnosti provádějí v sektoru služeb. Uvádí to studie Stínová ekonomika v ČR, kterou na tiskové konferenci dnes představilo Centrum ekonomických a tržních analýz (CETA).

Za všechny peníze, které se ročně protočí v české stínové ekonomice, by se podle analýzy CETA mohlo vytvořit přes 1,5 milionu pracovních míst oceněných průměrnou mzdou. Odhady úřadů práce, podle kterých až třetina nezaměstnaných pracuje na černo, tak prý dostávají reálný rozměr.

Stínovou ekonomiku CETA chápe jako součet úmyslně neregistrovaných a skrytých aktivit (skrytá ekonomika), nelicencovaných a nelegálních činností (nelegální ekonomika) a samoobslužných aktivit (neformální ekonomika). Příčinami jejich vzniku jsou v drtivé většině regulatorní opatření, které se subjekty snaží obcházet. Důvodem je ušetření nákladů spojených s legální živností (administrativa žádosti, podmínky výkonu živnosti) a vyhýbání daňové povinnosti.

\"To však neznamená, že je stínová ekonomika neefektivní. Naopak stínová ekonomika je nesmírně efektivní, protože umožňuje lidem spontánní směnu bez státní regulace, tedy s nižšími náklady,\" uvedl ředitel výzkumu v CETA Aleš Rod. Neefektivní je stínová ekonomika hlavně z pohledu rozpočtového, chybějící daňové příjmy v prostředí neklesajících výdajů vytváří tlak na zvyšování daňové zátěže nebo další zadlužování, dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK