Maďarská centrální banka prodloužila program levných úvěrů

03.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Budapešť 3. listopadu (ČTK) - Maďarská centrální banka prodlouží svůj program levných úvěrů pro komerční banky do příštího roku a uvolní na něj dalších 600 miliard forintů (52 miliard Kč). Plyne to z jejího dnešního sdělení. Program má povzbudit komerční banky k poskytování většího množství půjček menším a středním firmám, což by mělo podpořit ekonomický růst.

Centrální banka spustila program úvěrů v roce 2013, aby podpořila snahu vlády premiéra Viktora Orbána o zotavení ekonomiky z následků globální krize. V loňském roce maďarská ekonomika výrazně oživila a hrubý domácí produkt (HDP) vykázal růst o 3,6 procenta; poté se ale růstové tempo začalo zpomalovat.

V letošním roce čekají analytici oslovení agenturou Reuters vzestup HDP o 2,8 procenta. Příští rok se předpokládá další zvolnění na 2,3 procenta, zčásti kvůli sníženému přílivu peněz z fondů Evropské unie.

Centrální banka podporuje ekonomiku i uvolněnou měnovou politikou. Základní úrokovou sazbu snížila ze sedmi procent v roce 2012 na nynější rekordní minimum 1,35 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK