Sobotka by chtěl, aby stát přispěl krajům na silnice i příští rok

03.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 3. listopadu (ČTK) - Premiér Bohuslav Sobotka by rád i v příštím roce přispěl krajům na rekonstrukce krajských silnic druhých a třetích tříd. Letos poprvé Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI) rozdělil krajům na opravy jejich silnic 4,5 miliardy korun. Pro Plzeňský kraj to představovalo 415 milionů korun. Zanedbanost silnic je ale z minulosti velká a nedá se překonat pouze z peněz, které mají kraje k dispozici, řekl dnes Sobotka při návštěvě Plzně.

Ministerstvo dopravy v návrhu rozpočtu SFDI se penězi pro kraje původně počítalo, ale ministr financí Andrej Babiš (ANO) je vyškrtl. Odůvodnil to tím, že kraje díky novému rozpočtovému určení daní dostanou další tři miliardy a v celkovém výběru daní asi o 9,6 miliardy více.

Prodel premiéra bude jasno až na jaře. Vláda uložila ministrovi dopravy Danu Ťokovi (ANO) vypracovat do konce března materiál o posílení financování rekonstrukcí silnic druhých třetích tříd. \"Jsem osobně stoupencem toho, abychom krajům v roce 2016 přidali,\" řekl premiér. U plzeňského hejtmana Václava Šlajse (ČSSD) se ujistil, že kraj stihne mimořádně přidělené peníze na opravy silnic letos proinvestovat a doufá, že podobné to bude i v ostatních krajích. \"Bude to určitě i silný argument pro to, abychom získali peníze na dvojky a trojky i v roce 2016,\" řekl premiér.

Stát by měl podle něj finančně pomoci krajům s opravami silnic nižších tříd, jejich zanedbanost a podfinancovanost je z minulých let veliká. Jak připomněl Šlajs, právě na krajských silnicích přitom z velké části jezdí doprava, z níž stát vybírá daně, například z paliv. I když kraje podle premiéra udělaly hodně práce, nedostatek investic do silnic v minulých letech způsobily jejich značnou zanedbanost, která se nedá překonat pouze z peněz krajů. \"To bude trvat 30, možná 50, sto let, kdybychom kraje nechali samotné, dodal Sobotka.

Šlajs řekl, že letos je v SFDI 94,5 miliardy korun a zdaleka se na státní silnice neutratí všechno. \"Když sleduji, jak brousí i kvalitní povrchy silnic, jen aby utratili peníze, tak mi drobet srdíčko pláče, jak se neefektivně využívají prostředky. Přitom bychom je potřebovali k opravě silnic v daleko horším stavu, především v pohraničí a v okrajových oblastech,\" řekl hejtman. Jen v Plzeňském kraji je podle něj podfinancovanost krajských silnic 12 až 13 miliard Kč. Dříve dával kraj na své silnice kolem půl miliardy korun ročně, poslední tři roky je to miliarda korun.

Kraj má připravené projekty a pokud by dostal od státu peníze i příští rok, okamžitě by mohl vypsat výběrová řízení a pak rozjet opravy, řekl Šlajs. Plánuje, že příští rok dá hejtmanství na silnice ze svých zdrojů kolem 450 milionů korun. Díky úpravě rozpočtového určení daní dostane příští rok kraj o 310 milionů korun více. Dvě třetiny z toho chce dát právě na silnice. \"Čekáme ještě na peníze od státu a věřím, že minimálně 300 milionů to bude, dodal hejtman.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK