VW hlásí možné problémy s údaji o emisích CO2 u 800.000 vozů

03.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Wolfsburg (Německo) 3. listopadu (ČTK) - Německý automobilový koncern Volkswagen zjistil u svých vozů nesrovnalosti v údajích o emisích oxidu uhličitého (CO2). Problém by se mohl týkat zhruba 800.000 aut a způsobit podniku hospodářkou újmu kolem dvou miliard eur (54 miliard Kč). Oznámila to dnes firma. Volkswagen již od září čelí skandálu kolem falšování testů emisí. Skandál se zatím týkal údajů o emisích oxidů dusíku a zahrnoval asi 11 milionů naftových vozů.

Automobilka neupřesnila, kterých vozů se týkají nově zjištěné nesrovnalosti kolem emisí oxidu uhličitého. Podle agentury DPA jde především o naftové automobily, není prý ale vyloučeno, že se problém týká i benzinových aut. Volkswagen upozornil, že zjištěné nesrovnalosti nemají vliv na bezpečnost vozů.

V září americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) obvinila Volkswagen, že u vozů s naftovými motory používal software umožňující při testování emisí skrývat vysoce nadlimitní hodnoty toxických oxidů dusíku. Volkswagen pak přiznal, že software instaloval v celém světě do zhruba 11 milionů aut, včetně 1,2 milionu vozů české divize Škoda Auto.

Největší skandál v osmasedmdesátileté historii Volkswagenu přechodně srazil tržní hodnotu podniku až o třetinu, donutil k odchodu generálního ředitele společnosti a vedl k vyšetřování po celém světě.

Automobilka v důsledku skandálu vykázala svou první čtvrtletní ztrátu za více než 20 let. V letošním třetím kvartálu prodělala na provozní úrovni 3,5 miliardy eur (zhruba 95 miliard Kč) po zisku 3,2 miliardy eur před rokem. Výsledky negativně ovlivnila tvorba rezervy v objemu 6,7 miliardy eur na budoucí opatření související se skandálem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK