INA Lanškroun staví závod ve Svitavách, zaměstná až 1000 lidí

04.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Svitavy 4. listopadu (ČTK) - Společnost INA Lanškroun staví ve svitavské průmyslové zóně svůj nový závod na výrobu autodílů. Na symbolický základní kámen dnes poklepal prezident Miloš Zeman a zástupci firmy a místní radnice. Ve Svitavách vznikne postupně asi 960 nových pracovních míst, část zaměstnanců bude nutné svážet i z jiných okresů, což se již praktikuje v závodě v Lanškrouně, řekl ČTK ředitel společnosti Jan Goláň.

\"Jako jedna z mála firem děláme svoz už delší dobu, vozíme pracovníky z okruhu zhruba 60 kilometrů. Perimetr je od Šumperku až po Svitavy,\" uvedl Goláň. Ve svitavském závodě bude podle Goláně z oblastí mimo okres pocházet asi 30 procent pracovníků. O polských zaměstnancích zatím firma neuvažuje.

Výroba v novém závodě by měla začít na podzim příštího roku, s plnou kapacitou se počítá do roku 2019. Celková výše investice dosáhne asi 2,5 miliardy korun včetně strojních zařízení.

Firma odkoupila 7,5 hektaru pozemků v průmyslové zóně Paprsek za 21,4 milionu korun. Továrna by se postupně měla stát největším zaměstnavatelem ve městě. Na Svitavsku v září dosáhl podíl nezaměstnaných 5,9 procenta.

Společnost INA Lanškroun patří německé skupině Schaeffler Group. Ve Svitavách chce vyrábět plastová ložiska a díly pro automobily. Nosným produktem by měl být třícestný ventil pro chladicí systém, který snižuje emise a spotřebu paliva o jedno až tři procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK