Dolar po příznivé statistice z USA zpevňuje

04.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 4. listopadu (ČTK) - Americký dolar dnes na devizových trzích zpevňuje a například k euru se vyšplhal na nejvyšší úroveň za více než tři měsíce. Reaguje tak na nečekaně dobré údaje o zaměstnanosti, zahraničním obchodu a aktivitě v americkém sektoru služeb, které posílily naděje na zvýšení úrokových sazeb ještě v tomto roce.

Euro vůči americkému dolaru dnes před 17:00 SEČ ztrácelo zhruba jedno procento na 1,0863 USD. Dolar proti japonskému jenu vykazoval nárůst o 0,3 procenta na 121,43 JPY.

Americkou měnu dnes podpořila zpráva soukromé organizace ADP, podle které soukromý sektor v USA vytvořil v říjnu zhruba 182.000 pracovních míst. To je o trochu více, než se čekalo. Dnešní vládní data pak ukázala, že schodek zahraničního obchodu USA v září klesl na nejnižší úroveň za posledních sedm měsíců.

Institut nákupních manažerů (ISM) pak oznámil, že aktivita v americkém sektoru služeb v říjnu stoupla více, než se čekalo. Dolarový index, který měří výkon dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, po této zprávě vystoupil na 97,903 bodu, což bylo maximum za dva a půl měsíce.

\"Soukromý sektor dál pokračuje v solidní tvorbě pracovních míst a podle mě je dost pravděpodobné, že pokud bude toto tempo tvorby pracovních míst pokračovat, bude to dostatečným důvodem k tomu, aby se úrokové sazby zvýšily už v prosinci,\" řekl agentuře Reuters analytik Omer Eisner ze společnosti Commonwealth Foreign Exchange.

Šéfka americké centrální banky (Fed) Janet Yellenová v dnešním vystoupení ve výboru pro finanční služby Sněmovny reprezentantů uvedla, že ekonomika USA si vede dobře, což by Fed příští měsíc mohlo opravňovat k případnému zvýšení sazeb.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK