Americké akcie po komentáři šéfky Fedu klesly, dolar zpevnil

05.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 5. listopadu (ČTK) - Akcie ve Spojených státech ve středu oslabily. Trhy stáhly dolů především ztráty energetických společností, které tak reagovaly na pokles cen ropy. Obezřetnost mezi investory vyvolal i komentář šéfky americké centrální banky (Fed) Janet Yellenové o možném prosincovém zvýšení úrokových sazeb.

Index Dow Jones klesl o 0,28 procenta na 17.867,58 bodu. Širší index Standard & Poor\'s 500 oslabil o 0,35 procenta na 2102,31 bodu, zatímco index technologického trhu Nasdaq klesl o 0,05 procenta a uzavřel na 5142,48 bodu.

Yellenová v rámci svého středečního vystoupení ve Sněmovně reprezentantů na téma bankovní regulace uvedla, že ekonomika USA si \"vede dobře\", což by mohlo umožnit zvýšení sazeb už v prosinci. Obchodníci podle údajů burzovní společnosti CME Group nyní vidí šanci na prosincové zvýšení sazeb na 60 procent. Před vystoupením Yellenové počítali s pravděpodobností 52 procent.

Nejnovější statistika pak naznačila, že americká ekonomika je dostatečně zdravá na to, aby případné zvýšení sazeb ze současných rekordních minim ustála. Americký soukromý sektor podle organizace ADP v říjnu vytvořil více pracovních míst, než se čekalo. Schodek zahraničního obchodu USA v září podle vládních dat klesl na nejnižší úroveň za sedm měsíců. Další data pak ukázala, že růst v americkém sektoru služeb v říjnu nabral na rychlosti.

Dílčí index S&P energetických firem klesl o jedno procento. Akcie mediální společnosti Time Warner po výsledcích hospodaření oslabily o 6,6 procenta a Twenty-First Century Fox o 5,2 procenta. Ztrácely i další mediální firmy a rovněž americké zdravotní pojišťovny.

Americký dolar ve středu zpevnil ke koši šesti hlavních světových měn až na nejvyšší hodnotu za tři měsíce a k euru za tři a půl měsíce. Dolar podpořila nejnovější příznivá statistika z USA a komentář Yellenové.

V závěru obchodování dolar vůči euru stoupl o jedno procento na 1,0850 USD a k japonskému jenu vzrostl o 0,44 procenta na 121,56 JPY. Ke koši šesti předních světových měn dolar posílil o 0,41 procenta na 98,044 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK