Dolar dál zpevňuje, stále čerpá z vyjádření činitelů Fedu

05.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 5. listopadu (ČTK) - Americký dolar se dnes na devizových trzích vyšplhal na tříměsíční maximum ke koši hlavních měn a na dvouměsíční maximum k japonskému jenu. Americkou měnu podpořily středeční komentáře představitelů americké centrální banky (Fed), kteří naznačili rostoucí šanci na prosincové zvýšení úrokových sazeb v USA.

Dolarový index, který měří výkon dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, přidával kolem 17:00 SEČ zhruba 0,1 procenta na 98,034 bodu. Dolar k jenu se během dne vyhoupl až na dvouměsíční maximum 122,00 JPY. Naposledy dolar k japonské měně přidával 0,1 procenta na 121,66 JPY. Kurz dolaru k euru zasáhly během dne nečekaně špatné týdenní údaje o nezaměstnanosti v USA, dolar se ale posléze zotavil a naposledy se pohyboval prakticky beze změn na úrovni 1,0860 USD.

Americkou měnu už ve středu podpořila vyjádření šéfky Fedu Janet Yellenové, jejichž vliv byl patrný ještě během dnešního dne. Yellenová ve výboru pro finanční služby Sněmovny reprezentantů ve středu uvedla, že ekonomika USA si vede dobře, což by Fed příští měsíc mohlo opravňovat k případnému zvýšení sazeb. Šéf newyorského Fedu William Dudley rovněž ve středu prohlásil, že v názoru na možné zvýšení sazeb v prosinci s Yellenovou \"zcela souhlasí\".

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK