Americké akcie v reakci na výsledky firem ve čtvrtek oslabily

06.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 6. listopadu (ČTK) - Akcie ve Spojených státech ve čtvrtek mírně klesly. Investoři analyzovali hospodářské výsledky firem v sektoru technologií a zdravotní péče a připravovali se na dnešní klíčovou zprávu o říjnové zaměstnanosti v USA. Dolar na devizových trzích zpevňoval.

Index Dow Jones v závěru čtvrtečního obchodování prakticky stagnoval na 17.863.43 bodu. Širší index Standard & Poor\'s 500 odepsal 0,11 procenta na 2099,93 bodu a index technologického trhu Nasdaq ztratil 0,29 procenta na 5127,74 bodu.

Širší index S&P 500 stahovaly dolů akcie výrobce čipů Qualcomm, které po zveřejnění nečekaně horšího odhadu čtvrtletního zisku klesly o více než 15 procent. Akcie Celgene odepsaly více než pět procent poté, co čtvrtletní příjem této biotechnologické společnosti zaostal za odhady. Propad světových cen ropy se podepsal na akciích v energetice, které ztrácely více než jiné sektory. Celkový sestupný trend ale brzdily akcie Facebooku, které po středečním zveřejnění čtvrtletních výsledků ve čtvrtek stouply o 4,6 procenta. Rostly také akcie ve finančnictví.

Investoři budou v dnešní vládní zprávě o říjnové zaměstnanosti v USA hledat signály, zda by americká centrální banka (Fed) mohla v prosinci poprvé po skoro deseti letech zvýšit úrokové sazby.

Šéfka Fedu Janet Yellenová a prezident Federální rezervní banky v New Yorku William Dudley svými středečními vyjádřeními posílili očekávání, že by se tak mohlo stát, což pomohlo k růstu americkému dolaru. Ten ve čtvrtek zpevnil k většině hlavních měn. Dolarový index, který sleduje jeho výkon ke koši šesti hlavních měn, se ve čtvrtek vyšplhal na tříměsíční maximum a v závěru newyorského obchodování přidával zhruba 0,1 procenta na 98,004 bodu.

Dolar k euru přidával 0,2 procenta na 1,0886 USD, vůči japonskému jenu měl k dobru 0,1 procenta na 121,71 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK