Růst průmyslu se v září téměř zastavil, výroba stoupla o 0,6 pct

06.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. listopadu (ČTK) - Růst průmyslu se v září téměř zastavil. Výroba meziročně stoupla o 0,6 procenta po srpnových 6,3 procenta. Jde o nejpomalejší růst za deset měsíců. Na zářijovém vývoji se negativně odrazily odstávky výroby elektřiny. Tahounem průmyslu byla opět výroba aut. Vyplývá to z informací Českého statistického úřadu. Odstaveny byly v září na několik dní bloky elektráren Temelín i Dukovany.

Výroba a rozvod elektřiny, plynu a tepla v září klesla meziročně o 18,7 procenta a na celkové průmyslové produkci státu to ubralo 2,1 procentního bodu. První temelínský blok byl v září mimo provoz deset dní, druhý blok 11 dní. Souběžně stály oba bloky tři dny. Kvůli tomu a také kvůli poruše ve Chvaleticích musela Česká republika 15 hodin dovážet elektřinu ze zahraničí. Odstaveny byly v září také dva ze čtyř bloků dukovanské elektrárny.

Růst českého průmyslu tak nadále táhla automobilová výroba, která v září vzrostla o 9,8 procenta. Dařilo se také výrobě plastů, která se zvýšila o 8,2 procenta, a kovovýrobě (5,8 procenta). Nedařilo se naopak chemické výrobě, která klesla o 18,7 procenta.

Průmyslovým podnikům v září meziročně klesly tržby o procento. Mohou za to o 5,1 procenta nižší tržby na domácím trhu, v zahraničí tržby naopak o 2,3 procenta stouply. Také nové zakázky se českým podnikům daří získávat spíše v cizině než v tuzemsku. Za hranicemi jim zakázky v září vzrostly o 5,5 procenta, zatímco v Česku klesly o 7,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK