Ceny ropy klesají třetí den, sráží je silný dolar

06.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 6. listopadu (ČTK) - Světové ceny ropy klesají třetí den po sobě a za týden ztrácejí zhruba čtyři procenta. Dnes ropu oslabil vzestup dolaru, jímž trh reagoval na údaje o silném růstu amerického trhu práce.

Cena severomořské ropy Brent kolem 16:30 SEČ oslabila o 1,2 procenta na 45,40 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ztrácela dvě procenta na 44,35 USD.

Dolar dnes vůči koši měn vystoupil na maximum až za šest a půl měsíce. Reagoval na to, že americký trh práce vytvořil minulý měsíc 271.000 míst, což bylo nejvíce za téměř rok a mnohem více, než se čekalo. Zpráva podle analytiků naznačila, že centrální banka USA (Fed) v prosinci s velkou pravděpodobností přikročí ke zvýšení úrokových sazeb.

Silný kurz dolaru obvykle ceny ropy a dalších komodit obchodovaných v americké měně oslabuje. Snižuje totiž kupní sílu investorů kupujících v jiných měnách.

Výrazný propad ropa zaznamenala zejména ve středu. Srazil ji další nárůst zásob na americkém trhu a nepříznivé vyhlídky pro poptávku po ropě kartelu OPEC. Interní materiály OPEC, k nimž získala přístup agentura Reuters, počítají se slabou poptávkou minimálně do roku 2019.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent prosinec 47,40 47,98 New York - Nymex WTI prosinec 44,35 45,20

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK