Dolar po zprávě o zaměstnanosti výrazně posiluje

06.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 6. listopadu (ČTK) - Americký dolar dnes posiluje a k euru a koši měn stoupl nejvýše za šest měsíců. Reagoval tak na údaje o vývoji nezaměstnanosti ve Spojených státech, které posílily očekávání, že centrální banka USA (Fed) by mohla zvýšit úroky již příští měsíc.

Kolem 17:30 SEČ euro vůči dolaru oslabilo o 1,3 procenta na 1,0744 USD a k jenu kleslo o 0,01 procenta na 132,42 JPY. Dolar vůči jenu stoupl o 1,2 procenta na 123,21 JPY. Ke koši šesti předních světových měn dolar posílil o 1,3 procenta na 99,16 bodu.

Američtí zaměstnavatelé v říjnu po dvou slabých měsících prudce zrychlili tvorbu pracovních míst. V ekonomice vzniklo 271.000 nových příležitostí, což bylo nejvíce od loňského prosince, dvojnásobek oproti září a více než čekali analytici. Míra nezaměstnanosti se snížila na pět procent, tedy nové minimum za sedm a půl roku. Je také nyní na úrovni, kterou mnoho představitelů Fedu považuje za plnou zaměstnanost.

Podle analytiků zpráva ukazuje, že Fed by mohl zvýšit úroky již v prosinci, pokud se nestane něco špatného, jako že by byly slabé údaje o maloobchodních tržbách nebo další údaje o zaměstnanosti. \"Myslím si, že uvidíme obnovený zájem o americké dolary,\" řekla agentuře Reuters analytička Kathy Lienová.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK