Sanofi zvažuje prodej veterinárních léků, výroby generik v Evropě

06.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 6. listopadu (ČTK) - Francouzská farmaceutická firma Sanofi zvažuje prodej své divize veterinárních léčiv Merial a některých evropských aktivit v oblasti výroby generických léků. Uvedl to dnes generální ředitel Sanofi Olivier Brandicourt na setkání s investory. Rozhodnutí má padnout do roka. Sanofi vlastní českého výrobce léků Zentiva.

Brandicourt odhadl, že firma by z případného prodeje těchto aktivit mohla získat více než 12 miliard eur (324,3 miliardy Kč). Odmítl však poskytnout další detaily a neřekl ani, zda již jedná s potenciálními zájemci.

Divize Merial vyrábí třeba přípravky proti blechám pro domácí mazlíčky Frontline. Tržby z prodeje veterinárních přípravků ve třetím čtvrtletí stouply při konstantních směnných kurzech o 9,3 procenta na 607 milionů eur a za celý rok mají dosáhnout 2,4 miliardy eur.

Firma uvedla, že neočekává v období let 2015 až 2017 významnější růst zisku, protože bude mít nadále problémy s rostoucím tlakem na ceny na důležitém trhu s diabetickými produkty. Diabetické léky mají na celkových příjmech společnosti zhruba pětinový podíl, v posledních dvou čtvrtletích však jejich prodej klesá a firma musela nabídnout výrazné slevy vládě, pojišťovnám a poskytovatelům zdravotní péče, aby mohla protlačit své produkty na americký trh.

Brandicour slíbil, že firma v rámci úsilí o obnovení růstu zisku přesměruje firmu na méně aktivit, zrychlí uvádění nových produktů na trh a sníží náklady. V příštích pěti letech hodlá uvést na trh 18 nových produktů, což by mělo zvyšovat její prodej do roku 2020 ročně o tři až čtyři procenta. Zisk na akcii bez zahrnutí vlivu akvizic a prodeje majetku by měl růst od roku 2018 rychleji než prodej.

Sanofi rovněž potvrdila, že si hodlá udržet přední pozici v oblasti léků na cukrovku, kardiovaskulární onemocnění a očkovacích látek a také na rozvíjejících trzích, napsala list The Wall Street Journal.

Česká Zentiva je jedním z největších výrobců generik, tedy levnějších kopií léků, kterým skončila patentová ochrana, ve střední a východní Evropě. Součástí skupiny Sanofi je od roku 2009.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK