Nezaměstnanost v Česku klesla v říjnu na 5,9 procenta

09.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. listopadu (ČTK) - Nezaměstnanost v České republice klesla v říjnu na 5,9 procenta ze zářijových šesti procent. Lidí bez práce bylo 430.432, což je nejméně od února 2009. Oznámil to dnes Úřad práce ČR. Meziročně je pokles nezaměstnanosti výraznější, loni v říjnu činila 7,1 procenta a bez práce bylo o 89.206 lidí více.

\"V nadcházejících měsících by mohla nezaměstnanost stagnovat nebo, s postupným utlumováním sezónních prací a ukončováním pracovních poměrů na dobu určitou, mírně vzrůst. V meziročním srovnání by měla zůstat na nízkých hodnotách,\" uvedla generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková.

Nezaměstnaných bylo v říjnu o 11.460 méně než v září. Z celkového počtu nezaměstnaných bylo v říjnu 413.314 lidí, kteří byli schopni okamžitě nastoupit do práce. Volných pracovních míst meziměsíčně mírně ubylo, zaměstnavatelé jich nabízeli 107.324. Na jedno volné pracovní místo tak nyní připadají čtyři uchazeči. Nejvíce lidí, víc než 15, se uchází o jedno místo na Ústecku. Následují okresy Bruntál, Karviná a Most.

Meziměsíční pokles nezaměstnanosti zaznamenalo v říjnu 73 okresů, naopak nárůst podílu lidí bez práce hlásí čtyři regiony. Vůbec největší nezaměstnanost mezi okresy byla na konci října opět na Mostecku, kde činila 11,3 procenta, následuje Karvinsko a Ústecko. Nejnižší míru nezaměstnanosti měla opět Praha - východ s 2,6 procenta.

Mezi jednotlivými kraji mají nejnižší míru nezaměstnanosti Plzeňský kraj, Jihočeský kraj a Praha, a to shodně 4,3 procenta. Nejhůře je na tom Ústecký kraj, kde podíl nezaměstnaných na konci října činil 8,9 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK