Poskytovatelům služeb zpomalil růst tržeb na 1,8 procenta

09.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. listopadu (ČTK) - Poskytovatelům služeb ve třetím čtvrtletí vzrostly tržby meziročně o 1,8 procenta. Růst tak znovu zpomalil, když už ve druhém čtvrtletí přibrzdil na 2,8 procenta. Vyšší tržby vykázala většina odvětví s výjimkou objemově nejvýznamnější dopravy a skladování. Pozemním dopravcům se sice dařilo, nestačilo to ale pokrýt propad skladů a leteckých a vodních přepravců. Informoval o tom dnes Český statistický úřad.

Tržby dopravců a skladů se meziročně snížily o 0,9 procenta. Podepsal se na tom pokles tržeb za skladování o 5,3 procenta a dvouciferné snížení tržeb u leteckých dopravců (o 10,9 procenta) a vodních dopravců (o 12,4 procenta). O téměř čtyři procenta nižší tržby měla i pošta a kurýři.

Naopak firmám působících v pozemní a potrubní dopravě vzrostly tržby už jedenácté čtvrtletí za sebou, ve třetím kvartále se zvedly meziročně o 4,1 procenta

V ubytování, stravování a pohostinství se tržby zvýšily o 6,4 procenta. Tržby informačních a komunikačních společností stouply o tři procenta, přičemž informační činnosti vykázaly potřetí v řadě dvouciferný růst. Růst zaznamenaly i služby v oblasti nemovitostí, šlo o jediné odvětví, kde růst zrychlil. Jako celek si připsalo procento, tržby realitních kanceláří stouply o 3,8 procenta.

Tržby za profesní, vědecké a technické činnosti se zvýšily o 2,2 procenta, zejména vlivem pokračujícího růstu tržeb architektů. Pokles vykázala reklama a průzkum trhu. Tržby za administrativní a podpůrné činnosti stouply o 3,9 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK