Nezaměstnanost na jižní Moravě klesla na 6,5 procenta

09.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 9. listopadu (ČTK) - Podíl nezaměstnaných na jižní Moravě v říjnu klesl o 0,2 procentního bodu na 6,5 procenta. Úřad práce evidoval 52.233 uchazečů o zaměstnání, což je o téměř 1500 méně než v září. Míra nezaměstnanosti je nejnižší v letošním roce.

Podíl nezaměstnaných od letošního února v regionu klesal s výjimkou července a srpna. Oproti loňskému září je nezaměstnanost nižší o 1,2 procentního bodu, a to se navíc v Brně neuskutečnila jedna z největších plánovaných investicí. Tchajwanská společnost HTC před několika týdny definitivně oznámila, že v Brně nevybuduje evropské servisní středisko mobilních telefonů.

V kraji je aktuálně 9683 volných pracovních míst. Z toho více než třetina je v Brně. Nejméně volných míst je na Vyškovsku, kde jich pracoviště úřadu práce evidují jen 591. Nezaměstnanost je ale v tomto okrese i tak nejnižší a činí 4,3 procenta. Nejhorší je naopak situace na Znojemsku a Hodonínsku, kde dosahuje téměř osm procent.

Nezaměstnanost v celé České republice klesla v říjnu na 5,9 procenta ze zářijových šesti procent. Lidí bez práce bylo 430.432, což je nejméně od února 2009. Meziročně je pokles nezaměstnanosti výraznější, loni v říjnu činila 7,1 procenta a bez práce bylo o 89.206 lidí více.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK