Turistů v hotelech v Česku ve 3. čtvrtletí přibylo o 13,9 pct.

09.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. listopadu (ČTK) - Turistů v ubytovacích zařízeních v Česku ve 3. čtvrtletí meziročně přibylo o 13,9 procenta na 6,2 milionu. Oznámil to dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Podle údajů úřadu jde o nejvyšší počet hostů ve 3. čtvrtletí nejméně za posledních 16 let. Počet přenocování byl také o 13,9 procenta vyšší než loni, a to celkem 18,2 milionu nocí, což bylo rovněž nejvíce za 16 let.

Počet hostů v hromadných ubytovacích zařízeních v České republice rostl oproti loňsku i v předchozích čtvrtletích roku. Ve 3. čtvrtletí byl ale nárůst nejvýraznější, v 1. a 2. čtvrtletí činil zhruba devět až deset procent.

Ve 3. čtvrtletí se zvýšil počet jak domácích, tak i zahraničních hostů. Počet tuzemských hostů se meziročně zvýšil o 17,9 procenta na 3,4 milionu a hostů z ciziny přibylo o 9,4 procenta na 2,8 milionu. Oproti předchozímu čtvrtletí bylo více domácích turistů, a to o zhruba půl milionu.

Nejvíce zahraničních hostů přijelo jako obvykle z Německa. Hromadná ubytovací zařízení navštívilo přes půl milionu Němců, což bylo v porovnání s předchozím rokem o 15,4 procenta více. Druhou nejpočetnější skupinu tvořili turisté ze Spojených států amerických, kterých bylo asi 190.000 s meziročním zvýšením příjezdů o 15,5 procenta. Na třetím místě se umístilo Slovensko se 175.000 příjezdů a meziročním nárůstem o 14,4 procenta. Pokračoval ale výrazný propad počtu ruských turistů. Meziročně ubylo příjezdů z Ruska téměř o třetinu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK