Důvěra investorů v ekonomiku eurozóny stoupla nejvýše za 3 měsíce

09.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 9. listopadu (ČTK) - Důvěra investorů a analytiků v ekonomiku eurozóny v listopadu oživila a dostala se na nejvyšší úroveň za tři měsíce. Vyplývá to z průzkumu společnost Sentix. Za zlepšením stojí obnovená důvěra v ekonomické vyhlídky Asie.

Index důvěry investorů a analytiků v listopadu vzrostl na 15,1 bodu z říjnových 11,7 bodu a dostal se na nejvyšší úroveň od srpna. Ekonomové v průzkumu agentury Reuters předpokládali, že hodnota indexu se po třech měsíčních propadech zvýší na 13,2 bodu.

\"Příčinou tohoto zlepšení je návrat důvěry v oblast Asie,\" uvedla společnost Sentix. Naopak stávající evropská migrační krize se na ekonomických očekáváních v eurozóně prý nijak nepodepisuje.

Dílčí index očekávání vzrostl na 14,3 bodu a dosáhl nejvyšší hodnoty od srpna. O rovné tři body na 16,0 bodu se zlepšilo hodnocení současné situace.

Vzrostl také dílčí index pro německou ekonomiku, a to na 20,1 bodu ze srpnových 17,8 bodu. To je v rozporu s jinými daty z Německa, jako je například průzkum podnikatelského klimatu uskutečňovaný německým institutem Ifo. Podle jeho údajů se podnikatelská důvěra v Německu v říjnu mírně zhoršila.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK