Na 500 politiků a obchodníků z Číny se zúčastní investičního fóra

09.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. listopadu (ČTK) - Na 500 politiků a obchodníků z Číny a přes 200 hostů ze zemí střední a východní Evropy se v Praze zúčastní v úterý a ve středu Čínského investičního fóra 2015 (CIF), jehož hlavním cílem bude rozvoj ekonomické a investiční spolupráce. V rámci jednání by mohly být oznámeny další čínské investice do tuzemských podniků.

Slavnostního zahájení se zúčastní premiér Bohuslav Sobotka, ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, vicepremiér Pavel Bělobrádek či guvernér ČNB Miroslav Singer. Za čínskou stranu vystoupí tajemník sekretariátu Komunistické strany Číny a místopředseda Čínského lidového politického poradního shromáždění Tu Čching-lin. Na večerním galavečeru vystoupí s projevem prezident Miloš Zeman.

Účastníci budou podle pořadatelů debatovat na téma iniciativy Nové hedvábné stezky 21. století. Na jednotlivých panelech během dne vystoupí vedle čínských obchodníků a dalších českých ministrů i významní finančníci, například generální ředitel Home Credit Group Jiří Šmejc, místopředseda představenstva J&T Finance Group Dušan Palcr či spolumajitel Penta Investments Marek Dospiva.

\"Základy významné části čínských investic do ČR byly položeny právě na předchozích ročnících CIF a pevně věřím, že i v letošním roce vznikne mnoho konkrétních obchodních dohod a investic,\" řekl serveru iDnes.cz šéf Smíšené česko čínské komory Jaroslav Tvrdík bez bližších podrobností. Nejvíce skloňovaným tématem letošního roku bude podle něj možnost vybudovat v Praze finanční centrum Číny pro střední a východní Evropu. Diskuze se prý povede také o otevření nových leteckých spojení mezi Prahou a Čínou a pražském letišti jako leteckém uzlu Číny do střední a východní Evropy.

Masivní investice do ČR již v září oznámila šestá největší privátní čínská společnost CEFC (China Energy Company Limited), která kupuje významné podíly v několika českých firmách. Získala fotbalový klub Slavia Praha, podíl v letecké společnosti Travel Service, se společností Pivovary Lobkowicz se dohodla, že v ní spolu s partnery převezme téměř 80 procenta. CEFC bude také strategickým partnerem společnosti Médea Group a vydavatelství Empresa Media.

CEFC již letos v květnu získala pětiprocentní podíl v česko-slovenské finanční skupině J&T a počátkem září byl její podíl prostřednictvím dceřiné společnosti CEFC Hainan International Holdings CO. navýšen na deset procent. Prezident CEFC loni v prosinci po setkání s prezidentem Zemanem řekl, že si CEFC vybrala Prahu jako svou základnu v Evropě a J&T za hlavního evropského partnera.

Do Česka míří také velké čínské banky. Pobočka Bank of China, jedna z největších státem vlastněných bank v Číně, začne v Česku působit do konce letošního roku. Sídlit bude v pražském Florentinu a ze začátku bude mít 15 až 20 zaměstnanců. Zájem o vstup na český trh má také jedna z největších čínských bank China Construction Bank, která hodlá rovněž otevřít pobočku v Praze.

Exportní a garanční pojišťovací společností (EGAP) dnes oznámila, že v čínské Šanghaji podepsala dohodu o vzájemném zajištění s čínskou Inosure. Jde o přední čínskou exportní úvěrovou pojišťovnu, která byla založena v roce 2001 a patří k největším na světě. \"Tato dohoda otevírá obrovské možnosti, Číňané mají navíc o tuto spolupráci velký zájem i v souvislosti se svými současnými investicemi v ČR. A jak se zdá, po Čínském investičním fóru, které bude příští týden v Praze, podobných investic ještě přibude,\" uvedl generální ředitel EGAP Jan Procházka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK