Hlavní akciové indexy v USA v pondělí klesly zhruba o procento

10.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 10. listopadu (ČTK) - Americké akcie zahájily týden poklesem, jejich hlavní indexy se v pondělí snížily zhruba o procento. Nejnovější prognózy Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) a slabé údaje o zahraničním obchodu Číny totiž posílily obavy investorů ohledně vývoje světové ekonomiky. Americké podniky navíc čelí vyhlídkám na růst nákladů na úvěry v případě, že tamní centrální banka (Fed) příští měsíc přikročí ke zvýšení úrokových sazeb.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, v pondělí klesl o procento na 17.730,48 bodu. Širší index S&P 500 se snížil o 0,98 procenta na 2078,58 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite se propadl o 1,01 procenta na 5095,30 bodu. S&P 500 tak utrpěl nejvýraznější jednodenní ztrátu za šest týdnů.

Čínský celní úřad v neděli oznámil, že vývoz z Číny se v říjnu meziročně snížil o téměř sedm procent, a zaznamenal tak již čtvrtý pokles za sebou. Dovoz se propadl dokonce o téměř 19 procent. Spojené státy jsou jedním z největších obchodních partnerů Číny.

OECD v pondělí opět snížila odhad letošního růstu světové ekonomiky, a to na 2,9 procenta. V zářijovém výhledu přitom počítala s tříprocentním růstem. Organizace rovněž upozornila, že Fed by měl přikročit ke zvýšení úrokových sazeb, protože oživení ekonomiky USA nabírá na síle. Všeobecně se předpokládá, že Fed úroky zvýší v prosinci, píše agentura Reuters.

Na devizovém trhu dolar v pondělí mírně oslabil vůči koši ostatních předních měn poté, co v pátek výrazně stoupl díky překvapivě příznivým údajům z trhu práce v USA. Euro v závěru pondělního obchodování vykazovalo vůči dolaru nárůst o 0,2 procenta na 1,0759 USD. Smazalo tak předchozí ztrátu, za kterou stála zpráva signalizující snížení depozitní úrokové sazby Evropské centrální banky (ECB).

Čtyři členové bankovní rady ECB v pondělí agentuře Reuters sdělili, že nynější diskuse v rámci instituce se už zaměřují na to, jakým tempem snížit depozitní sazbu, za niž banky ukládají své krátkodobé přebytky u ECB. Loni v září ECB tuto sazbu snížila na minus 0,2 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK