Skupině ČEZ klesl za devět měsíců čistý zisk na 16,6 mld. Kč

10.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. listopadu (ČTK) - Energetická společnost ČEZ vykázala za devět měsíců letošního roku čistý zisk 16,6 miliardy korun, což je meziroční pokles o tři miliardy korun. Tržby firmy stouply o 3,5 miliardy na 150,6 miliardy korun. Navzdory výraznému snížení očekávané výroby potvrdil ČEZ výhled čistého zisku očištěného o mimořádné vlivy za celý letošní rok na 27 miliard korun. Informovala o tom dnes společnost.

 

Firma snížila celoroční výhled výroby elektřiny ve zdrojích ČEZ o 5,7 TWh. Důvodem jsou neplánované odstávky bloků jaderné elektrárny Dukovany, prodloužení odstávky v Temelíně a posun dokončení výstavby nového zdroje v Ledvicích. \"Díky úspěšnému programu úspor zahájenému v loňském roce se nám podařilo meziročně snížit stálé provozní náklady o 1,6 miliardy Kč a daří se nám tak částečně kompenzovat negativní dopad snížení objemu výroby elektřiny na celoroční výhled hospodaření,\" uvedl generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Proti pololetí firma snížila o čtyři miliardy na 64 miliard Kč svůj celoroční cíl provozního zisku EBITDA. Analytici podobný krok očekávali. ČEZ už v pololetí výhled provozního zisku upravil ze 70 na 68 miliard. Za první tři čtvrtletí měla společnost provozní zisk 48,4 miliardy korun, loni to za prvních devět měsíců bylo 54,7 miliardy korun. Objem prodané elektřiny meziročně vzrostl o devět procent, tepla o osm procent a plynu o 29 procenta.

V samotném třetím čtvrtletí firma vydělala 1,2 miliardy korun, o 1,1 miliardy méně než loni. Tržby vzrostly o 2,4 miliardy na 47,7 miliardy korun.

ČEZ je největší česká energetická firma. Jeho majoritním akcionářem je stát, který drží přes ministerstvo financí zhruba 70 procent akcií.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK