Krajský soud v Brně potvrdil pokutu 7,8 milionu korun

10.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 10. listopadu (ČTK) - Krajský soud v Brně potvrdil pokutu 7,8 milionu korun pro společnost Teplo Rumburk, jež je součástí koncernu RWE. Důvodem je chybná kalkulace ceny za teplo, kterou firma uplatnila na úkor odběratelů v roce 2009 v lokalitě Rumburk Podhájí. Vyplývá to z údajů, které dnes ČTK poskytl ERÚ a Krajský soud v Brně.

Firma v položce za nájem uplatnila náklady o 7,6 milionu korun vyšší, než odpovídaly maximální výši nájmu v závislosti na průměrném množství tepelné energie z výroby a rozvodu tepelné energie za tři bezprostředně předcházející kalendářní roky. Další neoprávněné navýšení se týkalo u položky opravy a údržba.

\"Jinými slovy, za neopodstatněné navýšení ceny pro koncové spotřebitele udělil Energetický regulační úřad pokutu ve výši 7,758 milionu korun, kterou nyní potvrdil svým verdiktem soud v Brně,\" uvedl mluvčí ERÚ Jiří Chvojka.

Teplo Rumburk musí nyní vystavit odběratelům opravné vyúčtování. \"Krajský soud žalobu firmy zamítl s tím, že rozhodnutí ERÚ bylo správné,\" uvedla mluvčí soudu Simona Tesařová.

Loni Krajský soud v Brně potvrdil pro stejnou firmu pokutu 700.000 korun. Také v tomto případě firma postupovala v rozporu se zákonem o cenách. Do předběžné ceny tepelné energie pro rok 2011 v lokalitě Podhájí zahrnula neoprávněně náklady zhruba osm milionů korun zejména v položce finanční leasing.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK