Pathy: Trh půjček je na třetině svého potenciálu

14.03.2005 | , Finance.cz
INTERVIEW


Zájem o financování nákupu bílé a hnědé techniky či nábytku pomocí splátkového prodeje v České republice stále narůstá. Zeptali jsme se proto generálního ředitele GE Money Multiservis, Jiřího Pathy na historii a budoucnost splátkového prodeje.

Jste úspěšní na českém trhu splátkového prodeje? Jakých kladných výsledků jste během doby působení na českém trhu dosáhli?
Jsme především ten nejlepší partner, jakého si mohou zákazníci při nákupech na splátky zvolit. Naše produkty jsou jednoduché, flexibilní, rychlé a dostupné. Díky tomu, že kontinuálně zlepšujeme své produkty tak, aby co nejvíce zjednodušily život našim zákazníkům, jsme si vydobyli pozici jedničky ve splátkovém prodeji na českém trhu.

Jak vysoký nárůst klientů žádajících o spotřebitelský úvěr jste v roce 2004 zaznamenali?
GE Money Multiservis loni financoval v ČR nákupy za 8,18 miliardy korun a potvrdil tak svou vedoucí pozici na českém trhu splátkového prodeje. Celkový objem nově poskytnutých úvěrů vzrostl meziročně o 29 % a počet aktivních karet překročil hranici 444 tisíc kusů. Z tohoto pohledu pro nás byl rok 2004 rekordním rokem.
Nákupy na splátky jsou jednoduché a zájem o ně neustále narůstá. Podle dostupných výzkumů již více než 52 % dospělých osob v České republice někdy nakoupilo zboží na splátky. Je to pochopitelné – nakupovat na splátky je snazší, než žádat o bankovní úvěr. Vyberete si zboží, během několika málo minut sepíšete smlouvu o úvěru s GE Money Multiservis a můžete odejít s vybraným výrobkem. Stačí vám přitom doklady, které nosíte běžně u sebe, například občanský a řidičský průkaz. U GE Money Multiservis nemusíte dokonce dokládat ani výši svého příjmu, a to až do maximální výše Multiservis úvěru.

V jakých dalších zemích kromě ČR působí společnost GE Money Multiservis?
Kromě České republiky se velmi slibně rozvíjí aktivity GE Money Multiservis rovněž na Slovensku. Na rozdíl od České republiky jsme zde vstupovali v polovině roku 2000 již na rozvinutý trh. Díky snadným a flexibilním produktům se nám ovšem podařilo během velmi krátké doby vybudovat silný vztah se slovenskými zákazníky a jen za rok 2004 překročil objem poskytnutých úvěrů 1,1 miliardy slovenských korun - o 60 procent více než o rok dříve.

V jakém kraji ČR využívají služeb GE Money Multiservis nejvíce a kde je naopak zájem nejnižší?
Nejsilnějšími regiony pro GE Money Multiservis bývají Praha a Moravskoslezský kraj. Obecně ovšem platí, že nákupy na splátky jsou populární po celém území České republiky. Konkrétní výše objemu poskytnutých úvěrů tak často záleží na konkrétní ekonomické úrovni daného mikroregionu, na počtu obchodníků i na počtu potenciálních zákazníků.

Jaké zboží si mohou zákazníci prostřednictvím vaší společnosti pořídit na splátky?
Zákazníci GE Money Multiservis mohou především nakupovat na splátky v široké síti obchodů po celé České republice. Ke konci roku spolupracoval GE Money Multiservis s více než 6 350 „kamennými“ obchody a s několika desítkami internetových obchodů, k výběru hotovosti mohli navštívit naši zákazníci takřka 200 poboček a 362 bankomatů GE Money Bank.

Díky rozvoji sítě partnerů je tedy dnes možné nakupovat na splátky takřka cokoli. Z hlediska komodit jsou samozřejmostí nákupy bílé a hnědé techniky, mobilních telefonů, kancelářské techniky či nábytku. Nechybí ovšem ani obchody s mysliveckými potřebami, stavební technikou, hudebními nástroji a dalším zbožím. Slibně se rozvíjí nákup dovolené na splátky a do budoucna nevylučujeme ani takové komodity, jako je svatba či opravy automobilů.

Jaké druhy zboží nakupují lidé během celého roku na splátky nejčastěji?
Na splátky nakupují Češi tradičně nejvíce elektroniku, přičemž mimo hlavní sezónu splátkového prodeje převažuje elektronika bílá a v předvánočním období naopak takzvaná hnědá elektronika. Do budoucna se zcela jistě začnou v daleko větší míře na splátky prodávat potřeby pro volný čas, jako např. zahradní technika. Očekáváme také výrazné zvýšení prodeje značkových oděvů na splátky - zatímco v západoevropských zemích je nakupování oblečení na splátky zcela běžné, v České republice se tento trend začíná teprve prosazovat.

Je určitý druh splátek pro zákazníky nejoblíbenější? Pokud ano – který?
Nejoblíbenější jsou samozřejmě akční nabídky, díky kterým mohou zákazníci GE Money Multiservis například nakupovat bez navýšení ceny nebo odložit splácení zboží až o několik měsíců. Na konci loňského roku mohl například každý nový zákazník GE Money Multiservis splatit svůj úvěr do čtyř měsíců od uzavření smlouvy a nezaplatil ani korunu navíc – neplatil tedy žádné úroky ani poplatky. Podobné nabídky připravujeme pro své zákazníky i pro letošní rok.

Co vše potřebuje váš klient pro uzavření smlouvy?
Základními podmínkami získání produktů GE Money Multiservis jsou státní občanství ČR a trvalé bydliště v ČR, věk alespoň 18 let a uvedení telefonního čísla, přičemž je akceptován také mobilní telefon. Při žádosti o úvěr u obchodníka pak stačí zájemci o nákup na splátky pouze dva doklady totožnosti – například občanský a řidičský průkaz. Již v červenci loňského roku jsme jako první splátková společnost na trhu zrušili požadavek na předložení potvrzení o výši příjmu bez ohledu na výši úvěru a nákup na splátky jsme tak dále zjednodušili.

Komu se nákup na splátky nepovoluje?
Nakupovat na splátky může s GE Money Multiservis každý, kdo splní výše uvedené podmínky a jehož příjmy jsou pro splácení dané půjčky dostatečné. Samozřejmostí je rovněž fakt, že nesmí mít žadatel o úvěr u GE Money Multiservis nedoplatky či jiné závazky, u kterých je v prodlením se splátkami.

Do jaké výše si prostřednictvím GE Money Multiservis může klient nakoupit?
S Multiservis úvěrem mohou spotřebitelé nakupovat zboží v ceně od 3 000 Kč do 75 000 Kč. Pokud chce zákazník využívat úvěr opakovaně na nejrůznější výdaje, je pro něj výhodným řešením kreditní karta MoneyCard. Ta nabízí úvěrový rámec v rozmezí od 10 000 Kč do 150 000 Kč a bezúročné období až 50 dní.

Je třeba mít ručitele při uzavírání smlouvy s vaší společností?
Základním požadavkem na produkty GE Money Multiservis je to, aby byly jednoduché, flexibilní, rychlé a dostupné. Právě proto nepožadujeme od svých zákazníků ručitele, potvrzení o výši příjmů ani jinou administrativu, která dokáže u některých jiných společností znepříjemnit život.

Můžeme použít úvěrovou O.K. kartu nebo MoneyCard i k jinému účelu než k nákupu zboží? Například k výběru hotovosti?
MoneyCard i nákupní úvěrovou O.K. kartu mohou držitelé použít i k výběru hotovosti. Držitelům O.K. karet je k dispozici takřka 200 poboček a 364 bankomatů GE Money Bank po celém území České republiky. Kreditní kartu MoneyCard je možné použít kromě těchto míst kdekoli, kde je umístěno logo Maestro – tedy ve více než 2 800 bankomatech v ČR a v takřka milionu bankomatů po celém světě.

Jaká je platnost těchto karet?
V případě O.K. karty je platnost neomezená – pokud kartu nepoužíváte, neplatíte žádné poplatky a můžete ji mít prostě jako jakousi finanční rezervu. U MoneyCard je platnost karty omezena na dobu dvou let.

Čím se liší MoneyCard od klasické O.K. karty?
MoneyCard je především klasická kreditní karta se všemi atributy, které k tomu patří. Zákazníkům GE Money Multiservis nabízí MoneyCard jedny z nejnižších nákladů na správu úvěrového účtu na českém trhu – klient neplatí žádný měsíční poplatek, poplatek za zasílání výpisu nebo roční poplatek. Měsíční úroková sazba MoneyCard činí pouze 1,65 % z vyčerpané částky a je jednou z nejnižších na trhu. Pokud navíc klienti využijí 50 denní bezúročné období, tedy uhradí celou vyčerpanou částku do 50 dnů po provedení nákupu, není jim účtován ani tento úrok. Držitel kreditní karty si navíc může sám zvolit, kolik bude splácet – minimální měsíční splátka činí pro stávající klienty pouze 5 % z celkových čerpaných prostředků.

Prozradíte nám, co nového chystáte pro své klienty?
O konkrétních novinkách prozatím nesmím hovořit. Každopádně je naším cílem udržet vysokou míru spokojenosti zákazníků. Již dnes využívá služeb GE Money Multiservis opakovaně přibližně 45 % zákazníků a 91 % všech zákazníků by naše služby pravděpodobně doporučilo svým známým. Budeme i nadále poskytovat snadné, flexibilní, rychlé a dostupné produkty.

Který měsíc v roce bývá nejúspěšnější?
Nejúspěšnějším měsícem roku 2004 se stal stejně jako v roce 2003 prosinec. Jen během tohoto měsíce překročil objem poskytnutých úvěrů jednu miliardu korun. Hned první prosincový den se stal také nejúspěšnějším dnem celého roku 2004.

Čemu přisuzujete vysoký nárůst žadatelů o financování nákupů pomocí splátkových společností?
Podle průzkumů, které máme k dispozici, jsou hlavními důvody preference nákupů na splátky jednak to, že chtějí zákazníci dražší výrobek, a jednak také fakt, že nakupování na splátky je rychlé a jednoduché. GE Money Multiservis se snaží vyjít těmto požadavkům vstříc a upravit své produkty tak, aby maximálně uspokojovaly aktuální potřeby spotřebitelů.

Domníváte se, že trend nákupu na dluh bude stále stoupat?
Společnost se čím dál více diferencuje. Z šedivého průměru vystupuje více aktivních lidí, kterým se daří rozvíjet svoji pracovní kariéru a zvyšovat si životní úroveň.  Tito spotřebitelé nechtějí čekat, až si na nové věci našetří. Prostor pro další růst objemu úvěrů poskytnutých obyvatelstvu tedy existuje. Velmi zajímavé může být například porovnání poměru průměrné mzdy vůči dluhu na jednoho obyvatele. Například v Rakousku dosahuje takto vyjádřené zadlužení obyvatel přibližně trojnásobně vyšší hodnoty než v České republice. Z toho vyplývá, že se v současnosti trh půjček občanům ČR nachází zhruba v jedné třetině až polovině celkového potenciálu trhu.

Za kolik let by mohl nastat útlum?
Tyto trendy lze jen velmi obtížně odhadovat. Záleží totiž na řadě faktorů, jako je růst reálných mezd, vývoj cenové hladiny, úrokových sazeb a podobně. Sám očekávám, že tempo růstu bude pokračovat i v nejbližších letech.

Ovlivnil nákupy prostřednictvím splátkových společností vstup do EU? Pakliže ano, jakým způsobem?
Nezaznamenali jsme výrazné změny na trhu přímo související se vstupem České republiky do EU. Na českém trhu spotřebitelských úvěrů panovala již před vstupem do EU vysoká konkurence, která přinesla výrazné zpřístupnění úvěrů široké vrstvě obyvatel. Důsledkem této vysoké konkurence je mimo jiné také častější nasazování akčních produktů, na které jsou zákazníci GE Money Multiservis zvyklí.


Děkujeme za rozhovor
Petra Niedlová, Finance.cz

 

Jiří Pathy absolvoval Vysokou školu ekonomickou. Do roku 1996 zastával funkci obchodního ředitele ve společnosti EDIT. Od roku 1996 působí ve společnosti GE Money Multiservis (dříve GE Capital Multiservis) jako předseda představenstva a generální ředitel.

Autor článku

Petra Niedlová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INTERVIEW