IEA: Ceny ropy se vrátí k 80 dolarům nejdříve na konci desetiletí

10.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 10. listopadu (ČTK) - Světové ceny ropy se pravděpodobně nevrátí k 80 dolarům za barel dříve než na konci tohoto desetiletí, a to navzdory poklesu investic do těžby. Předpověděla to dnes Mezinárodní agentura pro energii (IEA). V současnosti se ropa prodává za méně než 50 dolarů za barel.

\"Očekáváme, že ceny ropy se postupně vyšplhají k 80 dolarům kolem roku 2020,\" řekl agentuře Reuters šéf IEA Fatih Birol. IEA rovněž upozornila, že nízké ceny ropy jsou sice příznivé pro spotřebitele, v delším období by však mohly vést k nedostatečným investicím do těžby, což by časem mohlo vyústit v prudký nárůst cen.

\"Odhadujeme, že investice do těžby ropy letos klesnou o více než 20 procent. Ještě významnější však možná je, že tento pokles bude pokračovat i v příštím roce\" řekl Birol. \"Za posledních 25 let jsme nikdy neviděli dva roky poklesu investic za sebou,\" dodal.

Investice budou podle IEA v důsledku nižších cen ropy omezovat především těžaři s vyššími náklady, například firmy produkující ropu z břidlicových ložisek ve Spojených státech. Tento pokles těžby by však mohl být kompenzován růstem dodávek z Iráku a z Íránu. Birol upozornil, že podíl Blízkého východu na celosvětových dodávkách ropy by se tak mohl zvýšit ze současných asi dvou třetin.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK