Akcie v USA kvůli možnému růstu sazeb klesají, stahuje je Apple

10.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 10. listopadu (ČTK) - Akciové trhy ve Spojených státech v první polovině dnešního obchodování klesaly. Dolů je stahovaly především akcie technologických firem v čele s výrobcem elektroniky Apple. Investory znepokojila slábnoucí poptávka v Číně a kromě toho se chystali i na možné zvýšení úrokových sazeb v USA.

Kolem poledne newyorského času (18:00 SEČ) vykazoval Dow Jonesův index pokles o 0,1 procenta na 17.708 bodů. Širší index S&P 500 odepisoval 0,1 procenta na 2076 bodů, zatímco index technologického trhu Nasdaq Composite ztrácel 0,6 procenta a pohyboval se kolem 5066 bodů.

Pokles o více než dvě procenta vykazovaly akcie Applu. Reagovaly tak na zprávu banky Credit Suisse, podle které výrobce telefonů iPhone snížil objednávky součástek až o desetinu. Zpráva posílila obavy ze zpomalování světového hospodářského růstu, především pak hospodářského růstu Číny, která je klíčovým trhem pro Apple i pro další americké firmy.

Investoři se navíc připravovali na případné prosincové zvýšení úrokových sazeb v USA. Jeho pravděpodobnost vzrostla po páteční překvapivě dobré statistice o situaci na americkém trhu práce. Pro americké firmy by takový krok ale znamenal vyšší náklady na půjčky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK