Novým zákonem o hazardu je ohroženo maximálně 3500 míst

11.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. listopadu (ČTK) - Novým zákonem o hazardu, který by měl začít platit od roku 2017, je ohroženo zhruba 3000 až 3500 pracovních míst. Celkově přitom podle údajů ministerstev pracuje v hazardním průmyslu 15.000 až 16.0000 pracovníků. Na dnešní tiskové konferenci to uvedl náměstek minstra financí Ondřej Závodský. Nový zákon zároveň podle něj povede k zániku zhruba 85 procent z celkových 6000 provozoven s hracími automaty a dalšími formami hazardu. Zákon by se neměl dotknout kasin.

Závodský tak mimo jiné reagoval na iniciativu Loterie bez hazardu, která podle svých slov sdružuje 60.000 lidí zaměstnaných v legálních kamenných hernách, kasinech a návazných profesích. Zástupci iniciativy tvrdí, že nová norma připraví o práci tisíce lidí.

\"Požádali jsme kolegy z MPSV, aby nám ukázali, kolik lidí v hazardním průmyslu pracuje. Ukazuje se, že 60.000 lidí v hazardním průmyslu nepracuje. Je tam 15.000 až 16.000 pracovníků a další jsou tam načerno,\" tvrdí Závodský. Zároveň dodal, že v současnosti je na trhu přes 100.000 volných pracovních míst.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) odmítl nařčení, že MF chce na základě nového zákona blokovat internet. Zákon totiž počítá s blokací internetových stránek sázkařů, kteří nezískají licenci od MF. \"Bude to transparentní a takových případů bude minimum. V Dánsku je to asi osm případů ročně. Každý bude vědět, jaký web chceme zablokovat,\" uvedl ministr.

Babiš dále upozornil, že vláda plánuje investovat do prevence vzniku závislosti na hazardu v následujících třech letech 105 milionů korun.

Sněmovna by mohla již v pátek schvalovat novelu, která předchází zcela nové zákonné úpravě. Podle novely by sazby měly činit od ledna 23 a 28 procent podle druhu her místo nynějších 20 procent. Zároveň by se měl zvýšit z 55 na 80 korun denní poplatek za každý hrací automat. Předloha také mění rozdělení odvodů z automatů mezi stát a obce. Stát by měl nově dostávat 40 procent místo 20 procent, obce 60 procent místo 80 procent. Obcím by se ale podle důvodové zprávy příjmy z hazardu snížit neměly, stát by naopak měl inkasovat asi dvě miliardy korun navíc.

Nový zákon o hazardu, který je rovněž v Poslanecké sněmovně, má být účinný od roku 2017. Zákon počítá mimo jiné se třemi daňovými sazbami 25, 30 a 35 procent.

Součástí zákonu je i zrušení provozoven se zvláštním provozním režimem. To znamená, že automaty a jiné technické hry bude možné provozovat pouze v kasinech či hernách, nikoliv však již v restauračních zařízeních či jiných provozovnách se zvláštním provozním režimem. Zároveň by měl být vybudován Informační systém provozování hazardních her. Ten kromě evidence finančních toků zavádí rejstřík osob vyloučených z účasti na hazardních hrách.

Zástupci loterijního a herního průmyslu varují před tím, že nové sazby povedou k rozmachu černého trhu a masivnímu propouštění lidí zaměstnaných v oboru. Mnoho legálních českých firem totiž podle nich ukončí činnost. \"Je smutné, že namísto toho, aby politici podporovali legální tuzemské podnikatele, nepřímo nadále posilují černý trh tím, že neřeší jeho potíraní ani zdanění a zcela bezprecedentně hodlají skokově navýšit daně provozovatelům legálním,\" uvedl v tiskové zprávě minulý týden prezident Sdružení provozovatelů centrálních loterních systémů a dalších her (SPELOS) Petr Vrzáň. Růstu černého trhu se obávají i někteří poslanci.

Kritika ale zní i od protihazardních aktivistů, novela podle nich není dostatečná. Neřeší podle nich skutečnou regulaci hazardu, ale snaží se z patologických hráčů vytáhnout co nejvíce peněz.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK