Kdy podává daňové přiznání zaměstnanec?

14.03.2005 | , Finance.cz
FinTriky


Poslední den v březnu bývá každoročně pro některé noční můrou. Blíží se totiž termín pro podání daňového přiznání. Jste-li "standardním" zaměstnancem s jednou pracovní smlouvou, nemusíte se příliš znepokojovat.

Téma týdne: Platíme daň z příjmů …

Termín 31. března je pro mnohé poslední možností k podání ne příliš oblíbeného formuláře, ve kterém plátce daně sděluje, za co a kolik je ochoten přispět do státního rozpočtu. Pokud však patříte do skupiny těch, kteří jsou v pracovně právním vztahu a dennodenně dochází do zaměstnání, s vyplněním a podáním daňového přiznání se, po splnění zákonem stanovených podmínek, nemusíte zatěžovat.

Kdy daňové přiznání nepodat?
Abyste byli jako zaměstnanci od podání daňového formuláře osvobozeni, musíte splňovat několik podmínek, z nichž základní tvoří platnost jedné pracovní smlouvy tj. že jste v průběhu roku neměli souběžně více zaměstnavatelů. Další kritérium, které ovlivní podání či nepodání daňového přiznání je povaha příjmů. V případě, že veškeré vaše příjmy spadají do kategorie příjmů podle § 6 zákona o daních z příjmů, tj. do příjmů ze závislé činnosti a funkčních požitků, můžete se vyhnout vyplnění formuláře.

Pokud tedy splňujete výše uvedené podmínky a nejste povinni podávat daňové přiznání z jiných důvodů, stačí už pouze požádat zaměstnavatele o vyúčtování daně z příjmů a podepsat do 15. února "Prohlášení k dani" a účetní středisko za vás problémy s vyplňováním daňového formuláře vyřeší.

Sankce za nepodání
V případě, že jste ze zákona povinni podat přiznání k dani z příjmů a neučiníte tak, můžete očekávat nepříjemnosti a komplikace, které vám může způsobit konfrontace s finančním úřadem. Pokud tuto skutečnost místně příslušný finanční úřad zjistí, výše sankce bude záviset na důvodech pro nepodání. Při pozdním podání daňového přiznání může úřad navýšit vaši vypočítanou daňovou povinnost až o 10 %. Daňové nedoplatky jsou podle zákona o správě daní a poplatků penalizovány sazbou 0,1 %. Takto stanovené penále se uplatňuje nejdéle za 500 dnů prodlení; za každý další den prodlení se uplatní penále ve výši 140 % diskontní úrokové sazby České národní banky platné v první den kalendářního čtvrtletí.

Opakování je matka moudrosti
Na závěr jsou ještě jednou uvedeny případy, kdy zaměstnanci vznikne povinnost podat přiznání k dani z příjmů. Daňové přiznání musí podat osoba uvedená v zákoně o daních z příjmů, mimo jiných i zaměstnanec, který:

  • nepožádal o vyúčtování daně z příjmů zaměstnavatele,
  • pobíral příjem od více plátců současně,
  • měl příjmy podle §7 - §10 zákona č. 586/1992 Sb. o daních z příjmů vyšší než 6000 Kč (např. příjmy z kapitálového majetku, příjmy z pronájmu, atd.),
  • vznikla povinnost podat daňové přiznání z jiných důvodů.

Termín podání daňového přiznání zaměstnance jako fyzické osoby je 31. března. Chcete-li podání daňového přiznání o tři měsíce odložit, jednou z možností je kontaktování daňového poradce. V takovém případě se termín pro podání posouvá na poslední den měsíce června.


Další finanční tipy a triky najdete na www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky