Skylink a PDTV začaly testovat pozemní placenou televizi

11.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. listopadu (ČTK) - Satelitní televize Skylink a Prague Digital TV dnes zahájily testy kódovaného pozemního vysílání televizních programů. Technologie v budoucnu umožní anténní příjem placených kanálů. Test má trvat tři měsíce. Provozovatelé obou služeb to dnes uvedli v tiskové zprávě.

Cílem testovacího digitálního vysílání je ověření technické kompatibility koncových zařízení na trhu. Kódovaný signál bude možné přijímat na televizorech a přijímačích s tunerem DVB-T vybavených CI-slotem po vložení dekódovacího modulu Irdeto (CAM) s dekódovací kartou Skylink.

\"Cílem je nejen ověřit kompatibilitu koncových zařízení pro provozování placené televize na sítích DVB-T, ale zároveň i poukázat i na rozporuplnost některých tezí vládní Strategie pro přechod na standard DVB-T 2,\" uvedl spoluvlastník Prague Digital TV Leoš Pohl. Strategii má vláda projednat na přelomu roku.

Kódované jsou vysílané televizní programy JOJ Cinema (v MPEG-2/SD) a Filmbox Family (v MPEG-4/SD). Signál je šířený v Praze a části středních Čech na 46. kanále (674 MHz) z vysílačů Strahov, Ládví a Zelený pruh. Změny obsahu multiplexu se projeví na přijímačích po provedení nového naladění 46. kanálu (674 MHz).

Vedle dvou zakódovaných programů bude multiplex obsahovat volný příjem programů Praha TV, Kinosvět, Retro Music TV, Slušnej kanál, TV Regina, Harmonie TV, Rádio Dechovka a Český Impuls.

\"Technický test kódovaného DVB-T považujeme pro placený filmový kanál JOJ Cinema za významný posun k budoucímu možnému rozšíření distribučních platforem. Což v případě realizace projektu v budoucnu umožní JOJ Cinemě zásah ještě více českých domácností, které mají o filmy bez přerušování reklamou zájem,\" dodala Erika Luzsicza ze společnosti Axocom, která JOJ Cinema distribuuje.

Účastníkem testování se může stát každý uživatel dekódovací karty Skylink a dekódovacího modulu Irdeto, který se do testu přihlásí přes webovou stránku http://www.skylink.cz/test-kodovaneho-vysilani. Podmínkou je ovšem dostupnost signálu regionálního multiplexu 4 v daném místě.

Skylink je největší tuzemská digitální satelitní platforma, kterou provozuje společnost M7 Group. Prague Digital TV (PDTV) je provozovatel regionálního multiplexu 4.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK