Dohoda v OSN na celosvětovém sledování civilních letů družicemi

11.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ženeva 11. listopadu (ČTK) - Členové Mezinárodní telekomunikační unie, specializované agentury OSN, se dnes dohodli na tom, aby všechny civilní lety ve světě byly z bezpečnostních důvodů sledovány družicemi. Podle agentury AFP se tak má zabránit opakování případu záhadného zmizení letadla malajsijských aerolinií z letu MH 370 z března 2014.

\"Přidělení frekvencí, aby kosmické stanice mohly přijímat signály z letadel, umožní sledovat lety v reálném čase kdekoliv ve světě,\" ředitel telekomunikační unie François Rancy.

Mezinárodní telekomunikační unie je specializovanou agenturou OSN zabývající se problematikou informačních a komunikačních technologií.

Malajsijské letadlo, které zmizelo loni cestou z Kuala Lumpuru do Pekingu, nebylo dosud nalezeno. Část jeho trosek vyvrhly vlny v Indickém oceánu, což potvrdilo alespoň podezření, že pilot tím směrem otočil letoun. Oblast, kam mohl spadnout, je ale obrovská a pátrání po stroji tak zdlouhavé. Navíc už nejsou pro tuto činnost již dávno nasazeny takové prostředky jako těsně po katastrofě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK