Jak správně podat daňové přiznání

15.03.2005 | , Finance.cz
FinTriky


Chystáte se vyplnit daňové přiznání a nevíte, do kdy je musíte podat, kolik zaplatíte na penále v případě odevzdání přiznání po termínu podání nebo jaká je minimální výše daně? Poradíme vám!

Téma týdne: Platíme daň z příjmů …


Kdo daňové přiznání podává

(Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů)
  • Daňové přiznání typu A
    - je určeno pro poplatníky, kteří měli za minulé zdaňovací období příjmy pouze ze závislé činnosti a z funkčních požitků ze zdrojů na území České republiky. Jedná se o zaměstnance, kteří ve zdaňovacím období pobírali zdanitelný příjem od plátce – zaměstnavatele.
  • Daňové přiznání typu B
    - je určeno poplatníkům daně z příjmů fyzických osob podle zákona a slouží jako přiznání k dani z příjmů, které jsou předmětem daně, tj. příjmů ze závislé činnosti a z funkčních požitků (§ 6 zákona), z podnikání a z jiné samostatné výdělečné činnosti (§ 7 zákona), z kapitálového majetku (§ 8 zákona), z pronájmu (§ 9 zákona) a z ostatních příjmů (§ 10 zákona) plynoucí ze zdrojů na území České republiky i ze zdrojů v zahraničí.


Termín odevzdání

Termín podání daňového přiznání je stanoven na 31.3.2005. Pokud si však najmete daňového poradce, termín podání daňového přiznání se posouvá o 3 měsíce na 30.6.2005.


Daňové nedoplatky a penále

(§ 63 zákona č. 337/1992 Sb., o správě daní a poplatků)
  • Pokud nezaplatíte částku daně nejpozději v den její splatnosti, začne se vám počítat penále. Za každý den prodlení (počínaje dnem následujícím po dni splatnosti až do dne platby včetně) jste povinen zaplatit penále ve výši 0,1 % z nedoplatku daně. Toto penále se uplatní nejdéle za 500 dnů prodlení. Za každý další den prodlení (po 500 dnech) se uplatní penále ve výši 140 % diskontní úrokové sazby České národní banky platné v první den kalendářního čtvrtletí.
  • Pokud nezaplatíte částku daně, doměřené podle dodatečného daňového přiznání nebo hlášení daňového dlužníka, pak se penále vypočte podle prvního odstavce poloviční sazbou.
  • Tato sazba 0,05 % penále z rozdílu mezi daní dosud nepravomocně vyměřenou a vyšší daní vyměřenou v odvolacím řízení proti tomuto vyměření, se uplatní také v případech, kdy k tomuto rozdílu došlo v důsledku vyhovění návrhu daňového subjektu v odvolacím řízení.
  • Tato poloviční sazba penále se uplatní také v případech, kdy plátce daně vybírané srážkou nesprávně sraženou a odvedenou daň nebo zálohu na ni srazí a odvede podle vlastního zjištění dodatečně ve správné výši a o této skutečnosti vyrozumí současně správce daně. Bylo-li zkrácení daně zjištěno správcem daně, penále se vypočte podle prvního odstavce dvojnásobnou sazbou, tj. ve výši 0,2 %.

Nedoplatky na poplatních a příslušenství daně se nepenalizují.

Fintrik

  • Penále se vám nepředepíše, nepřesáhnete-li v úhrnu u jedné daně částku 100 Kč za jedno zdaňovací období (nebo za jeden kalendářní rok u jednorázových daní bez zdaňovacího období).
  • Nelze vymáhat daňové nedoplatky, jejichž výše v úhrnu nepřesahuje u jednoho daňového dlužníka a jednoho správce daně 50 Kč.


Minimální výše daně
(§ 38b zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů)

Daň (nebo daň včetně zvýšení daně) se vám nepředepíše a neplatí, nepřesáhne nebo celkové zdanitelné příjmy nečiní u fyzické osoby více než 15 000 Kč. To však neplatí, byla-li vám z těchto příjmů vybrána daň nebo záloha na daň srážkou.

 

Zdroj: Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů; Zákon č. 337/1992 Sb., o správě daní a poplatků

Další finanční tipy a triky najdete na www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky