Analytici:Ekonomika za celý rok stoupne o více než čtyři procenta

13.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. listopadu (ČTK) - Dnešní údaje o vývoji tuzemské ekonomiky v letošním 3. čtvrtletí podle analytiků potvrzují, že celoroční růst hrubého domácího produktu (HDP) bude nad čtyřmi procenty. Ekonomové zároveň ale upozorňují na to, že pokles nezaměstnanosti v důsledku silného výkonu domácí ekonomiky může do budoucna přinést i nedostatek pracovních sil ve specializovaných profesích. To by následně mělo vést k tlaku na růst mezd.

HDP vzrostl ve 3. čtvrtletí podle dnes zveřejněného předběžného odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ) meziročně o 4,3 procenta. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím česká ekonomika rostla o 0,5 procenta.

Hlavní ekonom Deloitte David Marek upozornil, že rychleji v Evropě rostly již jen ekonomiky Malty a Irska. Německá ekonomika meziročně stoupla o 1,8 procenta, francouzská o 1,1 procenta, slovenská o 3,6 procenta a maďarská o 2,3 procenta. \"HDP na obyvatele podle parity kupní síly díky růstu ekonomiky dosáhla ve třetím čtvrtletí 86,4 procenta průměru EU, v loňském roce jsme byli na 83,4 procenta průměru EU,\" uvedl.

Hlavní analytik Raiffeisenbank Michal Brožka pak upozornil, že předchozí dvě čtvrtletí byla z pohledu HDP natolik silná, že určité zpomalení bylo zcela na místě. \"Důležitější otázkou nyní zůstává, jak velké zpomalení lze očekávat v příštím roce, kdy příliv EU fondů zeslábne,\" uvedl.

Růst ekonomiky podle analytika ČSOB Petra Dufka silně přispívá ke zlepšování situace na trhu práce projevující se v klesající nezaměstnanosti a nabídce volných míst. \"Postupem času by se však měl stále více začít projevovat i ve zvyšování mezd s tím, jak bude pro firmy stále obtížnější nalézt kvalifikované zaměstnance pro rozšiřování výroby nebo k nahrazování pracovníků odcházejících do penze,\" uvedl.

Za celý letošní rok vykáže podle hlavního ekonoma Roklen Lukáše Kovandy česká ekonomika růst o 4,3 procenta a bude patřit k nejrychleji rostoucím hospodářstvím v Evropské unii, zároveň s jednou z nejnižších mír nezaměstnanosti k tomu.

\"Meziroční růst HDP by měl být i nadále tažen zejména čerpáním evropských dotací a oživující se domácí poptávkou. Pokračující pokles nezaměstnanosti by však v budoucnu mohl narazit na nedostatek kvalifikovaných pracovních sil,\" upozornila rovněž analytičky z poradenské sítě BDO Adéla Körtvelyová.

Hlavní ekonom ING Jakub Seidler připomněl, že silný růst je v letošním roce spojen s některými jednorázovými efekty jako je intenzivní dočerpávání EU fondů či rozkolísaný meziroční výběr spotřební daně z tabákových výrobků. \"Bez těchto faktorů by tuzemská ekonomika v letošním roce rostla kolem tří procent, i to by však byl jeden z těch silnějších růstu HDP v zemích EU,\" uvedl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK