Chladicí věže Praha jsou kvůli úbytku zakázek v konkurzu

13.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. listopadu (ČTK) - Společnost Chladicí věže Praha se kvůli úbytku zakázek ocitla v konkurzu. Podnik s déle než šedesátiletou historií původně požádal insolvenční soud o souhlas s reorganizací. Ten ale žádost v minulém měsíci zamítl. ČTK to zjistila z insolvenčního rejstříku. Firma je dodavatelem staveb a rekonstrukcí chladicích věží se zaměřením především na oblasti atomové či klasické energetiky.

Společnost o povolení reorganizace letos žádala dvakrát. V březnovém návrhu insolvenčnímu soudu uvedla, že se v posledních letech potýkala s neustálým úbytkem zakázek, což ji postupně přivedlo do ztráty.

\"Restrukturalizační opatření spočívající především v opakovaném snižování počtu zaměstnanců tento problém nevyřešila a navrhovatel se ke dni podání tohoto návrhu nachází ve finanční situaci, která odpovídá jeho úpadku přinejmenším ve formě platební neschopnosti,\" napsala firma.

Nepříznivou situaci podle ní vyjadřuje záporný vlastní kapitál, který v návrhu vyčíslila na 294 milionů korun. Majetek podniku přitom nestačí na krytí dluhů, jejichž velkou část tvoří bankovní úvěry s úroky, jež firma není schopna splácet.

Insolvenční soud při svém rozhodnutí respektoval schůzi věřitelů, která odmítla vyřešit úpadek navrhovanou reorganizací a zvolila prohlášení konkurzu. Reorganizaci nedoporučoval ani insolvenční správce, který věřitelům sdělil, že dlužník nevyvíjí žádnou činnost a nemá v podstatě žádné zaměstnance. Oprávnění nakládat s majetkovou podstatou rozhodnutím soudu přešlo na insolvenčního správce.

Firma v loňském roce podle předběžných údajů vykázala obrat 220 milionů korun. Většinový podíl v Chladicích věžích Praha prostřednictvím společnosti Gardea drží ruská Atomenergomaš, což je strojírenská divize ruského státního podniku Rosatom.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK