Palubní personál Lufthansy je připraven kdykoli znovu stávkovat

13.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 13. listopadu (zpravodaj ČTK) - Stevardi a letušky německých aerolinek Lufthansa jsou připraveni kdykoli začít znovu stávkovat, pokud firma nepřistoupí na jejich požadavky ve sporu o pracovní a mzdové podmínky. Dnes to na demonstraci konané v závěrečný den současné stávky řekl předseda odborového svazu UFO Nicoley Baublies. Lufthansa dnes kvůli protestní akci zrušila 941 letů, mimo jiné i do Prahy. V sobotu už by se aerolinky měly vrátit k pravidelnému letovému řádu.

\"Další stávka je možná v jakýkoli okamžik,\" uvedl Baublies. Konkrétní datum nezmínil. Bettina Volkensová z představenstva Lufthansy už ve čtvrtek vyjádřila obavu, že odbory mohou přistoupit k další stávce v předvánočním období, pokud se nepodaří rychle najít dohodu.

Dnes však vedení aerolinek oznámilo, že nepředloží odborům žádnou novou nabídku nad rámec toho, co jim přislíbilo tento týden. Podle mluvčí podniku vyšla Lufthansa odborům vstříc ve všech sporných oblastech, tedy v penzijním programu pro stevardy a letušky, stejně jako v otázce vyplacení mimořádné prémie k platu. Mluvčí rovněž potvrdila, že vedení firmy chce po skončení současné stávky obnovit přímá jednání s odbory, nabízí ale i rozhovory přes prostředníka.

Protestní akce trvá už týden a je nejdelší v historii Lufthansy. Společnost celkem během stávky zrušila 4700 letů, což zasáhlo více než půl milionu cestujících. Mezi zasaženými spoji byly i linky z Prahy do Frankfurtu nad Mohanem a z Prahy do Mnichova, na kterých byly i dnes výpadky spojení. V sobotu se aerolinky chtějí vrátit k pravidelnému letovému řádu, upozorňují však, že ojediněle může docházet k výpadkům na evropských linkách.

Lufthansa se dostala do sporu s odbory především kvůli svému záměru omezit penzijní program pro zaměstnance. Vedení aerolinek tento krok obhajuje tím, že musí snižovat výdaje, aby firma obstála v konkurenci nízkonákladových leteckých společností a blízkovýchodních aerolinek, které v posledních letech expandují na evropském trhu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK