Rozpočet Pardubického kraje sníží pomalý rozjezd dotací EU

13.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Pardubice 13. listopadu (ČTK) - Vedení Pardubického kraje schválilo návrh rozpočtu na příští rok. Je přebytkový stejně jako ten letošní, příjmy i výdaje však mají být v roce 2016 přes růst ekonomiky výrazně nižší. Oproti příjmům ve výši 4,1 miliardy korun schváleným na letošek hejtmanství očekává příští rok jen 3,2 miliardy. Snížení souvisí s pomalým náběhem programů evropských dotací, řekla ČTK vedoucí oddělení rozpočtu a financování krajského úřadu Jana Ságlová.

\"V letošním roce se finišovalo s dokončením stávajícího programového období, nové programové období se rozjíždí velmi pozvolna,\" uvedla Ságlová. Podle ní kraj příští rok počítá spíše s přípravou projektů a teprve v následujícím roce 2017 bude vidět díky dotacím velký skok příjmů. Hejtman Martin Netolický ČTK řekl, že kraj v příštím roce očekává daňové příjmy zhruba o 200 milionů vyšší než letos, ale pro jistotu se \"drží při zemi\" a v návrhu rozpočtu jsou příjmy ve stejné výši jako letos.

Celkové kapitálové výdaje, mezi něž patří investiční projekty se státními či evropskými dotacemi i bez nich, mají příští rok dosáhnout 632 milionů korun. Na letošek bylo schváleno skoro dva a půl krát více, 1,509 miliardy korun.

O návrhu rozpočtu, který schválila krajská rada, bude zastupitelstvo hlasovat na prosincovém jednání.

V letošním roce kraj s pomocí evropských dotací investoval zvláště do oprav a modernizace silniční sítě, do školství, zdravotnictví a sociálních ústavů. Podobně budou podle Netolického investice zaměřeny i v roce 2016.

Vývoj hlavních ukazatelů schváleného rozpočtu Pardubického kraje v letech 2015 a 2016 (v miliardách korun): 2015 2016* příjmy 4,1 3,2 výdaje 4,06 3,07 kapitálové výdaje 1,509 0,632

zdroj: Pardubický kraj

* návrh rozpočtu

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK